Gündem

TİP avukatı Özgür Urfa'dan Çöpler Altın Madeni açıklaması: Suç duyuruları İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından örtbas edildi

13 Şubat 2024 19:36

Türkiye İşçi Partisi (TİP) avukatlarından Özgür Urfa, siyanürlü toprağın kaydığı Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Maden'i ile ilgili dava dosyasından detaylar paylaşarak, "Madendeki siyanür sızıntısıyla ilgili Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve diğer parti/kurumların suç duyuruları İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 31.10.2022’de takipsizlik kararıyla örtbas edildi. Maden patronları ve onları koruyup kollayan yargı, bugünkü felaketin de failidir" açıklamasını yaptı. 

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda toprak kayması meydana geldi. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, göçük altında işçilerin olduğunu belirtirken; CHP İliç İlçe Başkanı Mesut Güz, ailelerin tespitleriyle 10-15 işçinin öldüğü iddiasını aktardı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili 4 cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise göçük altında 9 işçinin kalmış olabileceğini aktardı. 

TİP avukatlarından Özgür Urfa, 2022 yılında parti ve kurumların maden ile ilgili olarak yaptığı suç duyurularının belgelerini paylaşarak takipsizlik kararı verildiğini söyledi. Urfa'nın paylaşımı şöyle: 

"Madendeki siyanür sızıntısıyla ilgili Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve diğer parti/kurumların suç duyuruları İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 31.10.2022’de takipsizlik kararıyla örtbas edildi. Maden patronları ve onları koruyup kollayan yargı,bugünkü felaketin de failidir."

 
 
 
 
 

Erzincan'da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda toprak kayması meydana geldi. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, göçük altında işçilerin olduğunu belirtirken; CHP İliç İlçe Başkanı Mesut Güz, ailelerin tespitleriyle 10-15 işçinin öldüğü iddiasını aktardı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili 4 cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini açıkladı. 

Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede, büyük bir alanda toprak kayması meydana geldiği ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi. Toprak altında kalanların olabileceği ihtimali üzerine ekipler, bölgede arama kurtarma çalışmalarına başladı.

"Liç yöntemiyle altın çıkarıldığı için siyanürlü yığın kaydı"

Eski CHP Milletvekili ve avukat İlhan Cihaner ise "toprak kaymasının" neden olduğuna ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı: 

"Toprak kayması derken sanki normal toprak kayması gibi anlaşılabilir. Orada liç yöntemiyle altın çıkarıldığı için siyanürlü yığın kaymış."

Anagold Madencilik'ten açıklama 

Anagold Madencilik göçükle ilgili şu ifadeleri kullandı: 

"Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14:28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz 

"Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.

Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz.

Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz."

TIKLAYIN - Erzincan'da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması: "Arka tarafta da kayma var; her vardiyada 400 işçi çalışıyor"

GALERİ - Çöpler Altın Madeni'nde siyanürlü toprak kaydı | "Maden patronları ve onları koruyup koruyan yargı, bugünkü felaketin faili"

TIKLAYIN - TMMOB Başkanı Türkkolu: "Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı"

TIKLAYIN - TTB'den Çöpler Altın Madeni hakkında açıklama: Siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi, kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması faciaya davetiye çıkardı