Dünya

Trump, rakibi Haley'ye memleketinde fark atarak başkan adaylığına daha da yaklaştı; ufukta 2020'nin rövanşı var

ABD, adım adım bir Biden-Trump seçimine yürüyor

25 Şubat 2024 08:43

T24 Dış Haberler

Donald Trump, Güney Carolina doğumlu rakibi Nikki Haley'yi memleketinde yapılan Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerde rahatlıkla yenerek başkan adaylığı için farkı daha da açtı. 

Associated Press, sandıkları 19.00'da kapanır kapanmaz Trump'ın kazandığını ilan etti. Trump oyların yaklaşık yüzde 60'ını alırken Haley kendi memleketinde yüzde 40'ta kaldı. 

2024 için şu ana kadar girdiği tüm ön seçimleri kazanan Donald Trump'ın Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylığını, partinin yazın yapılacak kongresinden aylar önce kazanması bekleniyor. 

Eyaleti kazandıktan sonra Columbia'da düzenlediği kutlamada Trump, "Cumhuriyetçi Parti'yi hiç şu an olduğu kadar birleşmiş halde görmediğimi söylemek isterim" dedi. Eski Başkan, büyük fark nedeniyle seçim zaferini erken ilan edebildiklerine dikkat çekerek, "Bu müthiş bir akşam. Daha akşamın ilk saatleri, müthiş" diye konuştu.

Trump, ön seçim takviminin başındaki Iowa, New Hamsphire, Nevada ve Güney Carolina eyaletlerini süpürerek delege farkını açtı. ABD'nin eski Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi  Nikki Haley'nin ise yarışı çevirmesinin neredeyse imkansız olduğunu konuşuluyor. 

Sandıklar açıldıktan sonra Charleston'da konuşan Haley, aldığı üst üste 4. yenilgiye rağmen ön seçim yarışından çekilmeyeceğini söyledi ve Trump'ın 2020'de Joe Biden'ı yenemediğini hatırlattı. 

Haley'nin yarıştan çekilmemesi, Trump ve müttefiklerini rahatsız ediyor. Trump kampanyasından sözcü Steven Cheung, "Haley'nin kampanyası artık bir 'Asla Trump' operasyonuna dönüştü ve kendisi de Yozlaşmış Biden'ın en büyük vekili oldu. Ön seçim işi bu gece bitiyor, artık genel seçimlere bakma zamanı" dedi. 

Cumhuriyetçi Parti'nin ön seçim süreci devam ederken, kasım ayında bir Trump-Biden rövanşının yaşanması çok olası görülüyor. Birçok ankete göre bu sefer Trump, yarışı ufak bir farkla önde götürüyor.