Dünya

Trump'ın seyahat yasağına kısmi onay

ABD Başkanı Donald Trump, seyahat yasağı ile ABD'yi terörden koruduğunu savunmuştu

14 Kasım 2017 20:47

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki mahkeme, İran ve Suriye'nin aralarında yer aldığı 6 ülkenin vatandaşlarına yönelik yasağa kısmi onay verdi. Mahkeme, bu kişilerin ABD'de yakın akrabalarının olduğunu kanıtlama şartı ile ülkeye gidebileceklerine hükmetti. Mahkeme, ABD'ye vize almak isteyen kişilerin üniversite ya da işveren ile olan bağlarını kanıtlaması durumunda da vize alacağını vurguladı.

Söz konusu 6 ülke arasında Çad, İran, Yemen, Libya, Somali ve Suriye de bulunuyor. Giriş yasağı Kuze Kore vatandaşları ve Venezüela'nın hükümet personeli ile onların aile fertleri için de geçerli.

Bu kararla birlikte ABD Başkanı Donald Trump'ın bazı Müslüman ülkelerin vatandaşlarının ülkeye seyahat etmelerine getirdiği yasak konusunda kısmi bir hukuksal ilerleme kaydedilmiş oldu.

ABD Başkanı Trump, ilk seyahat yasağını göreve geldikten birkaç hafta sonra çıkarmıştı. İlk yasağın mahkeme engeline takılması üzerine, yeni bir yasak yürürlüğe konmuştu. Eylül ayında süresi dolan bu yasağın ardından, Trump hükümeti üçüncü seyahat yasağını hazırlamıştı.

Seyahat yasağı ile ABD'yi terörden koruduğunu savunan Trump, seçim kampanyası sırasında ülkesinin kapılarını Müslümanlara tamamen kapatma sözü vermişti.