Sağlık

Tüp bebek tedavisinde ilkleri başaran isimler, kısırlık tedavisindeki yeni imkânlar için buluştu

III. Uluslararası EXPERMED kongresinin açılışını Prof. Dr. Mustafa Bahçeci yaptı

17 Nisan 2019 15:44

T24 Haber Merkezi

Üreme tıbbına imza atan ve tüp bebek tedavilerinde ilkleri başaran isimler III. Uluslararası EXPERMED Kongresi’nde bir araya geldi. Açılışını Prof. Dr. Mustafa Bahçeci’nin yaptığı kongrede, varlığı yeni tespit edilen kısırlık türlerini tedavi imkânları ve embriyo çalışmalarında “devrim” olarak nitelenen çalışmalar ele alındı.

 III. Uluslararası EXPERMED Kongresi, 11-14 Nisan günleri arasında Kıbrıs’ta gerçekleştirildi. 17 ülkeden 350’nin üzerinde katılımcıyı ağırlayan kongrede üremeye yardımcı tedavilerde kullanılan yeni teknolojiler ve yaklaşımlar masaya yatırıldı.

 Kongrede 4 gün boyunca; üreme cerrahisi, klinik embriyoloji, androloji, üreme genetiği, immünoloji ve kök hücre tedavisindeki gelişmeler yoğun bir şekilde tartışıldı.

 Her sene farklı bir tema üzerinden ilerleyen EXPERMED Kongresi’nin bu yılki teması “Zor Vakalarda Kısırlığın Tanı ve Tedavisinde Yeni Yaklaşımlar” olarak belirlendi. Standart tedavi yöntemleri ile başarılı sonuç alınamayan zor vakalar için geliştirilen son teknikler, üreme uzmanları tarafından tartışıldı. Kongrede tüp bebek tedavilerinde kullanılan uygulamaların etkinliği, güvenliği ve gelecekteki potansiyeli bağlamında gözden geçirildi.

 Kongrenin açılış konuşmasını, tüp bebek konusunda yurt dışında da çalışan ve Türkiye’deki en yaygın merkezleri kuran Bahçeci Sağlık Grubu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci yaptı.

Üreme Sağlığını Koruma Derneği (ÜRSAK) Kurucu Başkanı ve 3. EXPERMED Kongresi başkanlarından Prof. Dr. Bahçeci, açılış konuşmasında şunları söyledi: “İddialı bilimsel içeriğiyle EXPERMED Kongre serisi, katılımcılar için üreme tıbbındaki yeni yaklaşımların ve teknolojilerin tartışılması için eşsiz bir fırsat yarattı. Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz EXPERMED, kısırlık tanı ve tedavi modellerinin uzmanlar ve izleyiciler tarafından geniş çaplı tartışılabildiği bir gelenek haline geldi.

  Varlıkları yeni gözlenen yeni kısırlık vakalarında yeni umutlar

 Kongre başkanlarından Prof. Carlos Simon konuşmasında kişiselleştirilmiş üreme tıbbında moleküler genetik ve genomiğin rolüne değindi. Simon, “Omics teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde, şimdiye kadar varlıklarını bile bilmediğimiz birçok kısırlık durumunu anlama ve teşhis etme gücüne sahibiz. Deneyimlerimiz bize kısırlığa genel bir çözüm olarak hizmet edecek tek ve basit bir yaklaşım olmadığını göstermiştir. Bu modeller şüphesiz çok boyutlu ve disiplinlerarası yaklaşımlar gerektirmektedir” dedi.

 “Yeni çalışmalar devrim yaratabilir”

 Önde gelen üreme genetiği uzmanlarından Dr. Carmen Rubio da, embriyoların içinde büyütüldüğü sıvıları kullanarak embriyonun genetiğini belirleme konusunda gerçekleştirmekte oldukları çalışmaları hakkındaki son bulguları paylaştı. Rubio, şunları söyledi: “Şu anda embriyo genetiğini anlayabilmek için her bir embriyoya mikrocerrahi uygulamak zorundayız. Ancak eğer çalışmalarımız beklenen şekilde sonuçlanırsa yakın bir süre içerisinde bu işlem yerine sadece içinde bulundukları sıvıyı incelemek yeterli olabilecek. Bu her yönü ile bu alanda bir devrim yaratabilir.

 “Kişiye özgü tedavi yöntemleri...”

 Kongreye katılan dünyanın önde gelen uzmanlarından Dr. Ribeiro, Dr. Ebner ve Dr. Meseguer hem klinik hem de laboratuvarda kullanılan güncel tüp bebek yöntemlerinde elde edilen yumurta, sperm ve embriyolarda ciddi kalite düşüklüklerinin gözlemlenebildiğini, ancak bu yöntemlerin doğru şekilde ve kişiye özel olarak planlandığında bu sorunların önemli bir kısmında düzelme sağlanabildiğini, mevcut bilimsel literatür ve örnek vakalar üzerinden ifade ettiler.

 Uluslararası Doğurganlık Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Hamish Wallace da,  doğurganlık koruma yaklaşımları ve elde edilen sonuçların günümüzde gelinen son durumunu anlatırken; dünya çapında bir yumurtalık biyolojisi uzmanı olan Prof. Evelyn Telfer yaptığı sunumda “yapay yumurtalık oluşturma” kavramını biyolojik ve teknik yönleri ile aktardı.

 İki yılda bir düzenlenen EXPERMED kongre serisinde izleyen buluşma 2021'de gerçekleştirilecek.