Gündem

Türkiye'de 10 kişinin evinde var; mahkeme kararıyla takip ediliyorlar!

Merkez, aynı anda 2 bin 700 kişiyi takip ediyor

07 Mart 2018 10:39

Adalet Bakanlığı’nın bazı suçluların e-kelepçe gibi yöntemlerle izlendiği Ankara’daki merkezi, aynı anda 2 bin 700 kişiyi takip ediyor. Bakanlık bu yönetmele, bazı alkol bağımlısı suçluları da evlerine yerleştirilen alkol ölçerlerle göz hapsinde tutuyor. Şimdiye kadar alkol aldıktan sonra kendini kaybeden, çevresine zarar veren 10 kişinin evine mahkeme kararıyla bu cihazlardan konuldu. 

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, Şüpheli, sanık veya hükümlülerin elektronik yöntem ve araçlarla toplum içinde izlenmesini, denetim altında tutulmasını sağlayan, mağdurun ve toplumun korunmasını amaçlayan Elektronik İzleme Merkezi 20 Ocak 2013’te kuruldu. Adalet Bakanlığı’na bağlı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan izleme merkezi, aynı anda 3 bin kişiyi izleyecek kapasiteye sahip. Merkezin giriş-çıkışları elektronik sistemlerle kontrol edilirken, personelin yükümlülerle yaptığı görüşmeler ve diğer tüm işlemler kayıt altına alınıyor.

Türkiye, 4 farklı elektronik izleme ünitesinin bir arada kullanıldığı dünyanın sayılı ülkelerinden birisi konumunda. Bu kapsamda 2013’ten bugüne 30 bin kişinin takibi yapıldı. Şu an 2 bin 700 kişi izleniyor. Takip edilenlerin yaklaşık 400’ü ise 'FETÖ' şüphelisi. Bu üniteler şöyle: Ev ünitesi (Konutun terk edilmemesi amaçlı), GPS (Belirlenen yerlere gitmenin veya belirli alanların terk edilmesinin engellenmesi amaçlı), alkol izleme ünitesi, mağdur koruma ünitesi (şiddet mağdurlarını izliyor). Bu üniteler; mahkemelerce verilen kararlar uyarınca kullanılıyor. Merkezin personeli pür dikkat ekranda elektronik izleme sinyallerini takip ediyor, yasak bölgenin ihlali halinde, anında durum mahkemeye bildiriliyor.

300'e yakın kişi GPS takibinde

GPS ünitesi genelde yaşadığı kenti terk etmeme şartlı adli kontrolle salıverilenler için kullanılıyor. 2 parçadan oluşuyor. Birinci parça kişinin ayağına takılan kelepçe, ikinci parça ise kişinin üzerinde taşıması gereken, GSM hattı üzerinden sesli ya da yazılı haberleşmeyi ve izleme merkeziyle karşılıklı veri aktarımını sağlayan alıcı parça. Kelepçe takıldıktan sonra yaklaşmaması veya girmemesi gereken bölge izleme merkezi tarafından harita üzerinden işaretlenerek sisteme kaydediliyor. Kişinin yasaklı bölgelere yaklaşması (okul vb.) ya da yasaklı bölgenin dışına çıkması durumunda merkeze bilgi veriliyor. 300 dolayında kişi bu sistemle takip altında.

Mahkemelerin konutunu terk etmeme koşuluyla salıverdiği sanıklar bu sistemle izleniyor. Ev ünitesi iki parçadan oluşuyor. Biri kişinin ayağına takılan kelepçe, ikinci parça ise eve kurulan GSM teknolojisi ile haberleşmeyi sağlayan alıcı parça. Bu iki parça radyo frekansı üzerinden birbirleriyle iletişim kuruyor. İzlenen şahıs evin dışına çıkması durumunda merkeze sinyal iletiliyor ve durum ilgili yargı merciine bildiriliyor. Aralarında FETÖ şüphelileri de olmak üzere takip edilenlerin yaklaşık 2 bini bu üniteyle izleniyor.

 Alkol bağımlısı bazı suçlular alkol ölçer cihazlarıyla izleniyor

Sistem kesin bir doğrulamayla uzaktan alkol seviyesinin test edilmesini sağlıyor. Alkol bağımlısı bazı suçlular alkol ölçer cihazlarıyla izleniyor. Şimdiye kadar alkol aldıktan sonra kendini kaybeden, çevresine zarar veren 10 kişinin evine mahkeme kararıyla bu cihazlardan konuldu. Alkol suçluları, gün içinde önceden belli olmayan zamanlarda aranıyor ve cihazın başına gitmesi isteniyor. Cihaz önce şahsın kimlik tespiti için fotoğrafını çekiyor. Kimlik teyidinden sonra cihaz üzerindeki alkol ölçüm aparatına üflemesi isteniyor. Ölçüm sonrası alkol tespit edilirse, durum ilgili mahkemeye bildiriliyor.

Bu sistem mağdurda 1, failde iki olmak üzere 3 parçadan oluşuyor. Mağdura, üzerinde taşıması gereken GSM hattı üzerinden sesli ya da yazılı haberleşmeyi ve merkezle karşılıklı veri aktarımını sağlayan alıcı ünite veriliyor. İkinci parça, failin ayağına takılan kelepçe. Diğeri ise yine failin üzerinde taşıması gereken GSM hattı üzerinden sesli ya da yazılı haberleşmeyi ve merkezle veri aktarımını sağlayan alıcı parçadan oluşuyor.

Bu sistem fail ve mağdurun konumlarının harita üzerinden sürekli takibine imkân sağlayarak, birbirlerine yaklaşmalarını engelliyor. Kadınlara şiddet uygulayan 60 kişi elektronik kelepçe ile anlık olarak takip ediliyor. Şiddet mağduru 60 kadında da failin yaklaşması durumunda uyarı veren cihaz bulunuyor.