Dünya

Uluslararası Af Örgütü: Sudan'da akıl almaz bir dehşet yaşanıyor; kadınlarla çocuklar cinsel şiddete uğruyor, köle yapılıyor

04 Ağustos 2023 03:04

T24 Dış Haberler

Uluslararası Af Örgütü, Sudan ordusu ile bir zamanlar desteklediği Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında nisan ortasından bu yana şiddetli çatışmaların sürdüğü Sudan'da siviller için çağrı yaptı. Hazırlanan raporda, kadınlar ve bazıları henüz 12 yaşındaki onlarca kız çocuğunun, savaşan tarafların üyelerince tecavüz dahil cinsel şiddete uğradığı, bazılarının cinsel kölelik kapsamına giren koşullarda günlerce alıkonulduğu açıklandı. 

Sudan'da 100 günü aşkın süredir devam eden çatışmalarda çoğu sivil 3 binden fazla kişi hayatını kaybederken on binlerce kişi yaralandı.

Uluslararası Af Örgütü de "Ölüm Evimize Kadar Geldi: Sudan'da Savaş Suçları ve Sivillerin Izdırabı" başlıklı rapor hazırladı. Raporda, savaşan tarafların kasti ve gelişigüzel saldırılarının kitlesel sivil kayıplara yol açtığı belirtildi.

Af Örgütü, özellikle kadınlara ve kız çocuklarına yönelik cinsel şiddetin, hastaneler ve kiliseler gibi sivil yapıları hedef alan planlı saldırıların ve geniş çaplı yağma olaylarının ayrıntılarını paylaştı.

AA'da yer alan rapora göre, kadınlar ve bazıları henüz 12 yaşındaki onlarca kız çocuğunun, savaşan tarafların üyelerince tecavüz dahil cinsel şiddete maruz bırakıldı. Raporda, bazılarının ise cinsel kölelik kapsamına giren koşullarda günlerce alıkonulduğu kaydedildi.

"Çaresizce yiyecek, su ve ilaç aradıkları sırada öldürülüyorlar"

Fotoğraf: BBC

Raporda Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard'ın konuyla ilgili şu açıklamasına da yer verildi:

"Hızlı Destek Kuvvetleri ile Sudan Silahlı Kuvvetleri, toprakların kontrolünü ele geçirmek için savaşırken Sudan'ın dört bir yanında siviller, her gün akılalmaz bir dehşet yaşıyor. İnsanlar, evlerinin içinde veya çaresizce yiyecek, su ve ilaç aradıkları sırada öldürülüyor. Kaçarken çapraz ateş altında kalıyor ve planlı saldırılarda kasten vuruluyorlar."

Ordu ile HDK arasındaki çatışmalar: Sudan'da neler oluyor? 

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK'nın, 2 yıl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemişti.

HDK'nın ise sivil hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında, Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

Çatışmalarda çoğu sivil 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler, Sudan'da 100 günü aşkın süredir devam eden çatışmalar nedeniyle yaklaşık 4 milyon kişinin yerinden olduğunu bildirdi.

TIKLAYIN | Sudan'da çatışmalar: "Darfur'da toplu mezara atılan cesetler gördüm"

TIKLAYIN | Sudan’da iç savaşın tarafları bayramın son gününde de çatıştı

TIKLAYIN | Sudan'da HDK Komutanı Dagalu, 2 günlük "tek taraflı" ateşkes ilan etti