Dünya

Yaklaşık 1 yıldır gözaltındaydı; Ukrayna, İsrail ve Rusya hakkındaki hassas bilgileri Discord'da yayımlayan 22 yaşındaki genç suçlamaları kabul etti

Sızıntı, 2010 yılında WikiLeaks'in 700 binden fazla gizli belgeyi yayınlamasından bu yana ABD ulusal güvenliğinin en ciddi ihlali olarak değerlendiriliyor

05 Mart 2024 10:31

T24 Dış Haberler

ABD ordusuna ait gizli belgeleri bir sosyal medya platformunda oyun arkadaşlarına sızdırmakla suçlanan 22 yaşındaki Jack Teixeira, 16 yıl hapis cezasını kabul etti.

ABC News'in imzalı bir mahkeme dosyasına dayandırdığı haberine göre, Massachusetts Hava Ulusal Muhafızları üyesi olan Teixeira, kendisini ulusal savunma bilgilerini kasıtlı olarak saklamak ve iletmekle suçlayan altı suçlamanın tamamını kabul etti.

Elinde bulunan hassas materyalleri iade etmesi gerekiyor

Teixeira'nın suçunu kabul etmesinin bir parçası olarak ABD Savunma Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile bir bilgilendirme görüşmesi yapması ve halen elinde bulunan hassas materyalleri iade etmesi gerekiyor.

Nisan 2023'ten bu yana gözaltında

Discord mesajlaşma uygulamasında bir grup oyuncuya gizli kayıtları sızdırmasının ardından annesinin Massachusetts'teki evinde tutuklandığı Nisan 2023'ten bu yana gözaltında tutuluyordu. Sızıntıyı gerçekleştirdiği dönemde Massachusetts'teki Otis Hava Ulusal Muhafız Üssü'nde 1. sınıf havacı rütbesiyle siber savunma operasyonları kalfası olarak çalışıyordu.

Teixeira gizli kayıtlara Ocak 2022'den itibaren erişmeye başladı ve Eylül ve Ekim 2022'de gizli kayıtları ele geçirdiği üstleri tarafından fark edildiği halde erişime devam etti. 

Ukrayna, Rusya, Güney Kore, İsrail ve Çin hakkında hassas bilgileri sızdırmış

Teixeira tarafından sızdırılan kayıtlar arasında Ukrayna'nın hava savunması, Güney Kore'nin mühimmat sorunları ve İsrail'in Mossad istihbarat teşkilatı ile Nikaragua'daki Çin çıkarları ve Rusya'nın Kuzey Kutbu'ndaki mücadelesine ilişkin son derece gizli askeri belgeler de yer alıyordu.

Kayıtları bir Discord mesajlaşma sohbet grubundaki oyuncuları etkilemek için sızdırdığı iddia ediliyor.

Sızıntı, 2010 yılında WikiLeaks'in 700 binden fazla gizli belgeyi yayınlamasından bu yana ABD ulusal güvenliğinin en ciddi ihlali olarak değerlendiriliyor.

Teixeira'nın tutuklanmasının ardından, birliğinin komutanı Sean Riley görevden alındı ve hava ulusal muhafız birliğindeki diğer 14 subay ve er de kınama cezası aldı.