Dünya

Yapay zeka ölüm tarihinizi doğru hesaplayabilir mi?

28 Nisan 2024 13:35

T24 Dış Haberler

İnsanların ne zaman öleceğini tahmin edebilen bir yapay zeka "ölüm hesaplayıcısının" arkasındaki ekip, yaşam beklentilerini öğrenmek isteyenler için bir yazılım sundu. 

Danimarkalı araştırmacılar Aralık ayında "Life2vec" isimli yapay zeka sohbet robotunu tanıttı. Programın yalnızca ne kadar yaşayacağınızı değil, aynı zamanda ne kadar zengin olacağınızı da doğru bir şekilde tahmin edebileceğini açıkladı. 

Ekip, uygulama tanıtıldıktan sonra çok sayıda dolandırıcının sohbet robotunu taklit eden sahte web siteleri oluşturduklarına dair bir uyarı da yayınladı.

Danimarka ve ABD'deki bilim insanları tarafından oluşturulan Life2vec, yaşları 35 ila 65 arasında değişen 6 milyon kişiye ait Danimarka sağlık ve demografik kayıtlarından elde edilen verileri yapay zeka modeline aktardı. 

Araştırmacılar Life2vec'in ölüm oranlarını yüzde 78'lik bir doğruluk oranıyla tahmin ettiğini ortaya koydu.

Yapay zeka, insanların ne kadar yaşayacağını belirlemek için gelir, meslek ve tıbbi geçmiş gibi bilgilerin yanı sıra önümüzdeki yıllarda yaşayabilecekleri sosyal olayları da kullandı.

Danimarka Teknik Üniversitesi'nde (DTU) profesör olan ve Life2vec çalışmasının başyazarı Sune Lehmann, “Sağlık sonuçlarını tahmin edebilir. Yani doğurganlığı ya da obeziteyi öngörebilir ya da kimin kansere yakalanıp yakalanmayacağını tahmin edebilir" diye konuştu.