Gündem

Yeni Şafak yazarı Orakoğlu: Şanghay İşbirliği Örgütü, PKK/YPG’yi terör örgütleri listesine alır mı?

"Şanghay İşbirliği Örgütü'nün, PKK/YPG’yi terör örgütleri listesine alması için ABD’nin kullandığı İslami terör örgütlerinden Türkiye’nin de rahatsız olması gerekiyor"

21 Eylül 2022 09:53

Yeni Şafak yazarı ve eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, bugünkü yazısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinin ardından yayınlanan ortak deklarasyona değinerek “ŞİÖ, PKK/YPG’yi terör örgütleri listesine alır mı?” sorusunu irdeledi.

 Zirvede ikili görüşmelerin ve alınan güvenlik kararlarının ön plana çıktığını yazan Orakoğlu, “Bildiride savunma ve güvenlik alanında iş birliğini geliştirme, terörist ve aşırılık yanlısı örgütlerin tek bir listesini oluşturma niyetlerini beyan eden liderler, ayrıca terörle mücadeleye yönelik örgütün ‘Barış Misyonu’ ortak askeri tatbikatlarının yapılmasının önemi de vurgulandı” diye yazdı.

 Ortak deklarasyonda yer alan en önemli kararlardan birinin ortak bir terör örgütleri listesi olduğunu yazan Orakoğlu, şöyle devam etti: "Konuyla ilgili, ‘Bu ülkelerin çekindiği terör örgütlerine baktığınızda, ABD'nin desteklediği ‘İslami’ terör örgütleri’ olduğunu belirten uzmanlar asıl olarak Rusya ve Çin'in Doğu Türkistan İslami Hareketi ve Pakistan'dan ayrılan ABD'nin kullandığı Peştun gruplarından rahatsız oldukları biliniyor. Türkiye'nin bu sistemin içinde olduğunu hissedilirse, YPG/PKK’nın ŞİÖ’nün terör listesine koyulabileceğini belirtiliyor. Fakat Türkiye’nin bu sistemin içinde olmaması gibi bir durumda, ‘Özellikle Türkiye’nin İdlib’deki desteği devam ederse ki bunu ABD’ye destek olarak görüyorlar. O zaman bu konuda çekimser kalınacağı söz konusu.’” 

Orakoğlu, “Semerkant bildirisinde YPG/PKK’nın terör örgütleri listesine alınması için ABD’nin desteklediği veya kullandığı sözde İslami terör örgütlerinden Türkiye’nin de rahatsız olması gerekiyor” diye yazdı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın