Politika

Yıldıray Oğur: Demirtaş, kendisine 24 yıl ceza aldıran çağrı yayınlanırken Başbakan'la konuşuyordu

18 Mayıs 2024 09:11

Karar yazarı Yıldıray Oğur,  42 yıl mahkumiyet verilen HDP Eş Başkanlarından Selahattin Demirtaş'ın TCK’nın 302’inci maddesinden 24 yıl ceza verilmesine yol açan ve halkı Kobani'de yaşananlara karşı halkı sokağa çıkmaya davet eden sosyal medya çağrısı yapılırken dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile telefonda görüştüğünü ifade ederek, "Demirtaş, şimdi 24 yıl ceza aldığı o çağrı yazılırken ve yapılırken Başbakan’la telefon görüşmesi yapıyordu." dedi.

IŞID'ın YPG kontrolündeki Kobani'ye saldırmasıyla başlayan süreçte HDP'liler iktidarın  Kobani karşısında takındığı tavrı eleştirmiş, ve protesto etmek için HDP'nin resmi hesaplarından atılan halkı sokağa davet eden çağrılar yayınlanmıştı. Çağrıların ardından 7 ve 8 Ekim günlerinde yaşanan şiddet olaylarında resmi olarak 38 kişi hayatını kaybetti.

HDP'nin çağrılarının değil esas Kandil'in Kürt halkını sokağa davet eden çağrısının ardından şiddet ve hayatını kaybetme olaylarının yaşandığını kaydeden Oğur, HDP MYK'sında karar verilip atıla sokağa çıkma çağrıları yapılırken Demirtaş'ın dönemin başbakanla telefonda konuştuğunu ifade ettiği köşe yazsının ilgili bölümü şöyle:

"Yani Demirtaş, şimdi 24 yıl ceza aldığı o çağrı yazılırken ve yapılırken Başbakan’la telefon görüşmesi yapıyordu.

Mahkeme, 6-8 ekim olaylarında 2700 civarındaki müşteki ve mağdura karşı işlendiği iddia edilen 38’i öldürme olmak üzere 5300 suçlama ile ilgili Demirtaş dahil bütün sanıklarla ilgili beraat kararı verdi.

Yani TCK 302’de aranan fiillerden Demirtaş ve sanıklar aklandılar. O fillerin işlenmesinden sorumlu tutulmadılar. Böylece fiiller ortadan kalktı.

Mahkeme kararı Demirtaş’a verilen ceza açısından ağır görünse de verdiği bu berat kararı bundan sonra istinaf ve Yargıtay aşamalarında Demirtaş ve ceza alan diğer sanıkların 302’den aldıkları cezanın düzeltilmesinin kapısını açabilir. Kararla ilgili şu ana kadar Cumhurbaşkanı’nın konuşmaması, Adalet Bakanı’nın istinaf ve Yargıtay’ı da işaret eden düşük profilli yorumu hukukun kendi içinde yol almasının önünü açabilir.

Demirtaş’ın avukatları da kararı ağır bulsalar da şiddet içeren suçlardan verilen beraat kararı nedeniyle bundan sonraki aşamalar için umutlular.

Aksi halde elinde silahla karakol basarken yakalanan bir PKK militanına verilebilecek cezayı bir sivil siyasetçiye vermek, Demirtaş’ın kararla ilgili şu yorumunu haklı çıkartır:

'Türkiye Cumhuriyeti devleti, Kürtlerin demokratik siyasette mücadele etmelerini ve bu yolla güçlenmelerini, dağa çıkıp silah almalarından daha tehlikeli görüyor…'"

TCK'nın 302. maddesi nedir?

“Devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya Devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını Devlet idaresinden ayırmaya yönelik bir fiil işleyen kimse, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.”