Eğitim

YÖK özel üniversitelere yazı gönderdi: Devlet üniversitesindeki net maaşın altında ödeme olmayacak

YÖK özel üniversitelerden mahkeme kararına uymasını istedi

16 Mart 2024 01:23

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarının maaşlarının brüt değil net miktar üzerinden ödenmesine karar verdi.

DHA'nın haberine göre, YÖK, vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanları ücretlerine ilişkin bir karar aldı. Vakıf yükseköğretim kurumları, öğretim elemanlarına devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen emsal net ücret tutarından daha az ücret ödeyemeyecek.

YÖK, vakıf yükseköğretim kurumlarına gönderdiği yazıyla, öğretim elemanlarına devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen emsal net ücret tutarından daha az ücret ödeyemeyeceklerine ilişkin kesinleşmiş mahkeme kararının uygulanması gerektiğini bildirdi.

YÖK, vakıf yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanlarına ödeyecekleri ücrete ilişkin, 'Devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen emsal ücretin net veya brüt miktarından birisini esas alabileceklerine' yönelik kararını iptal etti.

Böylece, vakıf yükseköğretim kurumları, öğretim elemanlarına devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen emsal net ücret tutarından daha az ücret ödeyemeyecek ve brüt değil, net miktar üzerinden ödeme yapacak. Bu karara rağmen öğretim elamanlarına düşük ücret verilmesi durumunda vakıf yükseköğretim kurumları hem adli hem de YÖK nezdinde müeyyidelere maruz kalacak.