Dünya

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'ten eşcinsel evlilikleri konusunda kiliseye rest: "Yasaları kilise değil, hükümetler düzenler"

24 Ocak 2024 17:27

Yunanistan’da en çok tartışılan “eşcinsellere evlenme ve evlatlık edinme hakkı” tanınması konusu son aşamasına geliyor.

Eşcinsellerin birbirleriyle evlenme ve evlatlık edinme hakkını tanıyan yasa tasarısı, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis tarafından 12 Şubat'ta parlamentonun onayına sunulacak.

Laik yönetimin olmadığı Yunanistan'da, kilisenin devlet işlerinde söz hakkı olması sebebiyle toplanan ve 82 metropolitten oluşan Kutsal Sinod ise söz konusu yasa tasarısına karşı çıktığını açıkladı.

Kutsal Sinod’un 5 saatlik olağanüstü toplantısından sonra yapılan açıklamada, “insanoğlunun hazırladığı yasalar değişebilir ancak Tanrı'nın yasaları asla değişmez, bu yasa tasarısı Tanrı'nın insanoğlu için koyduğu kuralları bozmakta ve aile düzeninin temellerine dinamit koymaktadır. Kilisemiz, Yunan toplumunu dejenere edecek, yenilikçilik gibi sunularak yeni toplumlar oluşturulmasını kesinlikle reddetmektedir...” ifadelerine yer verildi.

Kilise, hazırlayacağı metinlerde neden eşcinsel evliliklerine karşı olduğunu anlatacak

Yunan Otosefal Ortodoks Kilisesi yöneticileri ayrıca pazar ayinlerinde kiliselerde okunacak halkın anlayacağı bir şekilde yazılmış bir metnin ve yasa tasarısı oylanmadan önce milletvekillerine dağıtılacak başka bir metnin hazırlandığını açıkladı. Bu metinlerde kilisenin eşcinsellerin evlenmesine ve evlat edinmesine niçin karşı çıktığının anlatılacağı belirtildi.

Miçotakis: Batının insan haklarına gösterdiği hassasiyetlere ayak uydurmak zorundayız

Yunan Başbakan Miçotakis ise Bakanlar Kurulu toplantısında Kilisenin bu konudaki duyarlılığına saygı gösterdiğini; ancak yasaları kilisenin değil; hükümetin hazırlama yükümlülüğü olduğunu anımsattı.

Miçotakis, “Hükümetlerin kilise yönetimi ile görüşleri bazı konularda örtüşemez. Ancak vatandaşlarımızın yasalar karşısında eşit hakları vardır. Ülkemizde yasaklayıcı bazı yasaların hala yürürlükte olması nedeniyle ülkeyi terk edenler var. Evliliklerini batılı ülkelerde gerçekleştirenler var. Biz de batının değerlerine uymak istiyorsak, batının insan haklarına gösterdiği hassasiyetlere ayak uydurmak zorundayız... Eşcinsel evlilikler ve evlat edinme hakkını tanıyan ve evlatların velileri arasında ayrım yapmayan reform niteliğindeki bu yasanın parlamentodan onaylanacağına inanıyorum” dedi.

Eşcinsel evlilikler ve evlat edinme haklarını öngören yasa tasarısına yalnız kilise değil; her bir siyasi partinin içinde de karşı çıkanlar var.

Miçotakis’in lideri olduğu muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi'nin bazı milletvekilleri daha şimdilerden “ret oyu” kullanacaklarını dile getirdi.

Ancak Sosyalist PASOK ve komünist KKE içinde de bu konuda görüş ayrılıkları var.

Ana muhalefet radikal sol SYRİZA ile SYRİZA’dan koparak kendi gurubunu oluşturan 11 milletvekilinin ise yasa tasarısını kabul etmeleri bekleniyor.

Miçotakis, partisi içindeki bu itirazlara rağmen 300 sandalyelik parlamentoda yapılacak oylamada söz konusu yasa tasarısının diğer partilerin de desteği ile büyük bir çoğunlukla kabul edileceğine inanıyor.