Gündem

Zeytinburnu'nda yıkımı engellenen yapı hakkında Valilik'ten açıklama: Kanun gereği kamu mülkü hüviyeti kazanmıştır

29 Ağustos 2023 19:22

Zeytinburnu'ndaki yeşil alana kaçak olarak inşa edilen satış ofisinin yıkımına engel olan İstanbul Valiliği yıkımı durdurmuştu. Valilik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) yapıyı yıkma girişiminin engellenmesiyle ilgili olarak, "Zeytinburnu ilçesi, Merkezefendi Mahallesi’nde bulunan 3284 ada, 59 parsel sayılı bin 880,02 metrekare yüzölçümlü taşınmaz 17 Haziran 2022 tarihinde Hazine'ye devredilmiştir. Söz konusu taşınmazın üzerinde bulunan yapı da bu kararla birlikte kanun gereği kamu mülkü hüviyeti kazanmıştır” açıklamasını yaptı.

Zeytinburnu'nda Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 2003 yılında kamuya bırakılan 3284 ada, 59 parsel sayılı bin 880,02 metrekare yüzölçümlü taşınmazın yıkımı için İBB ekipleri harekete geçmiş ancak İstanbul Valiliği ve Zeytinburnu Kaymakamlığı devreye girerek yıkımı durdurmuştu. Bununla ilgili olarak İstanbul Valiliği yazılı bir açıklama yaptı. Valililik açıklamasında, yıkım kararının uygulanmasının, telafisi mümkün olmayan kamu zararına sebebiyet vereceği yönünde değerlendirme yapıldığı belirtildi.

"Hukuki süreç devam etmektedir"

Valillik açıklaması şöyle:

“Zeytinburnu ilçesi, Merkezefendi Mahallesi’nde bulunan 3284 ada, 59 parsel sayılı bin 880,02 metrekare yüzölçümlü taşınmaz 17 Haziran 2022 tarihinde Hazine'ye devredilmiştir. Söz konusu taşınmazın üzerinde bulunan yapı da bu kararla birlikte 4706 sayılı kanun (Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun) gereği kamu mülkü hüviyeti kazanmıştır.

İBB Zabıta Daire Başkanlığı, mülkiyeti Hazine'ye ait olan ve gençlik merkezi olarak kullanılması planlanan bu bina hakkındaki yıkım kararını tarafımıza bildirmiştir.

İstanbul Valiliği olarak, bu yapı hakkındaki yıkım kararının uygulanmasının, telafisi mümkün olmayan kamu zararına sebebiyet vereceğini değerlendirmekteyiz. Ayrıca, Gençlik Merkezi olarak kullanılması planlanan bina hakkında hukuki süreç de devam etmektedir.

Yasal süreçleri dahi tamamlanmadan alelacele yapılacak yıkım uygulamasıyla yaşanabilecek kamu zararının önüne geçebilmek için, yıkım işleminin yapılmaması yönünde ilgili birimlerimiz talimatlandırılmıştır.”

Yıkım, mayıs ayında da engellenmişti

İBB İmar Müdürlüğü, 775 sayılı Gecekondu Kanunu'nun kendisine tanıdığı hakkı kullanmak üzere işlem başlattı. Kaçak yapıyı satış ofisi olarak kullandığı öğrenilen AkZirve Turizm İnşaat Gayrimenkul Yatırım Ticaret Anonim Şirketi, işlemi mahkemeye taşıdı. Mahkeme, İBB lehinde karar vererek, bakanlığın plan değişikliğini iptal etti ve 775 sayılı kanuna göre yapılan işlemi hukuka uygun bulmuş, kaçak yapının yıkımı önünde yasal engel kalmamıştı. Ancak bu sefer de kaçak yapı sahipleri mahkemeye başvurarak yürütmeye durdurma kararı aldırdı. İBB yürütme durdurma kararına da itiraz etti. Son olarak bir üst mahkeme İBB’nin başvurusunu haklı bularak kararı kaldırmıştı.