Dünya

Zimbabve'de hükümet, LGBTİQ+ öğrencilere burs verilmesini engelleyeceğini duyurdu: "Hükümet iradesine doğrudan meydan okuma"

Zimbabve'deki GALZ organizasyonu, 18-35 yaş arası genç LGBTİQ+'lara verilen devlet üniversitesi bursunu destekliyor

02 Mart 2024 12:28

T24 Dış Haberler

Zimbabve Başkan Yardımcısı Constantino Chiwenga, hükümetin LGBTİQ+ öğrencilere üniversite bursu verilmeyeceğini açıkladı. LGBTİQ+ öğrencilere burs desteği veren organizasyonu hedef aldı ve bunu "hükümet iradesine doğrudan meydan okuma" olarak nitelendirdi.

Zimbabve'deki GALZ organizasyonu, 18-35 yaş arası genç LGBTİQ+'lara verilen devlet üniversitesi bursunu destekliyor. Dernek, bu bursu 2018 yılında vermeye başlamıştı. 

Perşembe gecesi yaptığı sert açıklamada Chiwenga, bursun hükümetin otoritesine "doğrudan bir meydan okuma" olduğunu iddia etti. Chiwenga, "Okullarımız ve yüksek öğrenim kurumlarımız, hiçbir ahlaki ya da kültürel yakınlığı paylaşmadığımız çökmekte olan toplumlar tarafından teşvik edilen ve geliştirilen ve uygulanan bu tür yabancı, yaşam karşıtı, Afrika dışı ve Hıristiyan olmayan değerlerle ilişkili kişileri kaydetmek şöyle dursun, başvuru sahiplerini bile kabul etmeyecektir" dedi.

Hükümetin "ulusal yasaları uygulamak için uygun tedbirleri almakta tereddüt etmeyeceğini" söyleyen Bakan, gençlerin "bu tür iğrenç ve şeytani teklifler için ruhlarını takas etmeye veya satmaya asla ikna edilmemeleri gerektiğini" sözlerine ekledi.

GALZ daha önce bursun, genellikle aileleri tarafından dışlanan ve yüksek öğrenim için ödeme yapmakta zorlanan LGBTİQ+ bireylere devlet üniversitelerine eşit erişim sağlamayı amaçladığını söylemişti.

Birçok Afrika ülkesi gibi Zimbabve'de de eşcinsel faaliyetleri suç sayan yasalar bulunuyor. Erkekler arasında cinsel ilişki bir yıla kadar hapis cezası gerektiriyor ve ülkenin anayasası eşcinsel evlilikleri yasaklıyor.