Bilim / Teknoloji

Zürafadan altı kat uzun: Boynu 15 metreye ulaşan dinazor tespit edildi

17 Mart 2023 10:21

Bilim insanları, yaptıkları araştırmalar sonucu Geç Jura döneminden bir dinazorun 15 metre boynu olduğunu tespit etti.

ZME Science’te yer alan habere göre, Stony Brook Üniversitesi’nden paleontolog Andrew J. Moore’un liderliğindeki araştırma ekibi, Geç Jura döneminden bir dinazor olan “Mamenchisaurus sinocanadorum”un, boynunu 15 metreye ulaştığını tespit etti.

Araştırmanın bulguları, Journal of Systematic Paleontology dergisinde yayımlandı. 

Sauropod türü dinazorlar, 19’uncu yüzyıl ortalarında keşfedilmelerinden bu yana çok sayıda araştırmaya konu olmuştu. Sauropod’larla ilgili en çok ilgi çeken özellik boyutları olmuştu. En büyük sauropod olan Argentinosaurus’un 30-35 metreye kadar uzayabildiği, 60-75 ton arasında ağırlığı olabileceği tahmin ediliyor. 

Sauropod’ların farklı bir sindirim sistemi olduğu, yiyecekleri çiğnemeden bir bütün olarak yuttukları tahmin ediliyor. Hatta bazı türlerinde dişlerinin kaşık şekline yakın bir şekilde olduğu düşünülüyor. 

Stone Brooks Üniversitesi’nden yapılan son araştırma ise bu türün boyunlarının uzunluğunun 15 metreye kadar çıkabileceğini söyledi. Karşılaştırma yapmak için bugün dünyanın en uzun boyunlu hayvanı olarak zürafalar düşünüldüğünde, aralarındaki farkın altı kat olduğu belirtildi. 

Andrew Moore'un çizimi