Beşiktaş’ın yeni transferi Weghorst'un sıra dışı hikâyesi; petrol ve gaz imparatorluğunu bıraktı, futbolcu oldu

ktaş’ın yeni transferi Wout Weghorst, futbol tarihinin en sıra dışı yaşam öykülerinden birine sahip. Hollanda’da 130 benzin istasyonu bulunan bir ailenin oğlu olan Wout’un anne babası, çocuklarının üniversite eğitimi alıp şirketlerinde görev almasını istiyordu. Bu arada altyapısında oynadığı takımların bazı antrenörleri de kendisine futbolda iyi yerlere gelemeyeceğini söylüyordu. Ama Wout yılmadı. 20 yaşına dek alt liglerde kariyerine devam etti. 2016’da beklediği fırsat AZ’den geldi ve ondan sonra kariyeri yükselişe geçti.

06 Temmuz 2022 08:55

18

BEŞİKTAŞ’IN YENİ TRANSFERİ WEGHORST'UN SIRA DIŞI HİKÂYESİ; PETROL VE GAZ İMPARATORLUĞUNU BIRAKTI, FUTBOLCU OLDU

28

Beşiktaş’ta uzun süren Wout Weghorst bekleyişi nihayet sona erdi. Önceki gece İstanbul’a gelerek, günlerdir yolunu gözleyen siyah beyazlı camiaya derin bir oh çektiren 29 yaşındaki futbolcunun Türkiye’deki ilk sözleri; “Transferim uzun sürdü ama burada olduğum için mutluyum” oldu. Peki transferin gerçekleşmesi neden bu kadar uzun sürdü? Hürriyet’ten Ertuğrul Güneş, Weghorst’un sıradışı hayat hikayesini yazdı.

38

Petrol ve gaz imparatorluğu | Petrol ve gaz imparatorluğu |

48

İlk gençlik çağlarında yaşadığı o baskıyı, “Birçok iyi niyetli insan, beni bırakmaya çağırdı. Bazı antrenörler futbolda iyi olmadığımı söylediler” sözleriyle anlatan Wout Weghorst, Futbol oynamaya devam ederken ailesini de kırmamak adına eğitimini aksatmadı; bir değil iki diploma birden aldı. İlk olarak ailesinin petrol ve gaz ticaretini öğrenmesi için okumasını istediği işletme eğitimini tamamladı. Daha sonra da Spor yönetimi üzerine lisans eğitimi aldı.

58

Futbola yerel takım NEO’da başlayan Wout Weghorst, ilk başlarda takımın en kötü oyuncularından biri olarak gösteriliyordu. Birkaç kulüpte daha oynadıktan sonra ailesinin de yardımıyla Willem II Tilburg’da kendisine yer buldu. Şans eseri, Weghorst’un annesi Astrid, o zamanlar Willem II’nin direktörü olan Jan van Esch’in eşiyle arkadaştı. Eşinin konuşmalarından ve oyuncunun tutkusundan etkilenen Jan van Esch, bir scoutunu onu izlemesi için gönderdi.

68

Weghorst’u izleyen scoutun raporu fena değildi, bu sayede takıma seçildi. 20 yaşına kadar alt kademelerdeki Emmen ve Heracles takımlarında forma giyen Hollandalı futbolcuya üst seviyede oynama şansı tanıyan ilk kulüp, AZ Alkmaar oldu.

78

2016’da 1.5 milyon Euro’ya AZ’ye Transfer olan Weghorst, çalışkanlığıyla golcülük yeteneklerini her geçen gün daha da geliştirip takımın yıldızı oldu. AZ’deki performansıyla 2018’de 10.5 milyon Euro’ya Wolfsburg’a giden Weghorst, Ocak 2021’de de 17.5 milyon Euro’ya Burnley’ye satıldı.

88

Dört kardeşin sadece biri aile şirketinde | 2016’da 1.5 milyon Euro’ya AZ’ye Transfer olan Weghorst, çalışkanlığıyla golcülük yeteneklerini her geçen gün daha da geliştirip takımın yıldızı oldu. AZ’deki performansıyla 2018’de 10.5 milyon Euro’ya Wolfsburg’a giden Weghorst, Ocak 2021’de de 17.5 milyon Euro’ya Burnley’ye satıldı.