Gündem

44 siyasi parti, dernek, federasyondan ortak açıklama: Alevi kurumları ve cemevlerine yaplan saldırılar, organize saldırı geleneğinin devamı

02 Ağustos 2022 11:30

44 siyasi parti, dernek, federasyon, konfederasyon, platform ve inisiyatifi. Alevi kurum ve cemevlerine yapılan eşzamanlı saldırıya tepki gösterdi. Açıklamada, "Alevi kurumlarına ve cemevlerine yapılan eş zamanlı saldırılar, muhaliflere, farklı inanç kimlik ve düşünce sahibi yurttaşlara yönelik, devletin açık- gizli desteği-teşviki ile gerçekleştirilen organize saldırı geleneğinin devamıdır." denildi. 

Açıklamada, "Fail kim olursa olsun, bu saldırıların sorumlusu, Alevilere yönelik ayrımcılığı, nefret, aşağılama ve şiddet dilini hâkim kılan, devlet zoruyla yukarıdan aşağı dinci bir rejimi inşa etmeye çalışan iktidardır. Alevilere yönelik ötekileştirme, yok sayma, asimilasyon ve cezasızlık politikalarının yarattığı toplumsal  ve siyasal iklim, bu saldırıları hem sıradanlaştırmakta hem de teşvik etmektedir." ifadesi kullandı.

Açıklamada şunlara yer verildi:

"Bu saldırı tüm yönleriyle aydınlatılmalı, failler bir an önce yakalanmalı, bu saldırıların yapılabilmesini sağlayan demokrasi ve laiklik karşıtı kurumlaşmalar ortadan kaldırılmalıdır.  Alevilerin, yok sayılan diğer halkların ve inançların eşit yurttaşlık hakkı tanınmalıdır. Tüm tarihleri boyunca benzeri saldırılarla yok edilmeye çalışılan Alevilerden özür dilenmelidir. Alevi kurum ve cemevlerine yapılan saldırının, demokratik, özgür, barış içinde bir arada yaşama umudumuza yapıldığını biliyoruz. Bu saldırılara demokrasi mücadelesini daha çok ortaklaştırıp, daha çok güçlendirerek yanıt vereceğiz."

İmzalar

Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi /Ankara 78’liler Meclisi /Antakya Yaşama Sevinci Spor Kulübü /Anti Kapitalist Müslümanlar Aka-Der /Akdeniz Engelliler Federasyonu /Alevi Düşünce Ocağı (ADO) /Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (Adam-Der) Birleşik Emekliler Platformu /Demokrasi için Birlik /Demokratik Emekliler Sendikası /Deniz Yıldızı /Devrimci Parti /Dicle Görme  Engelliler Derneği /Divriği Kültür Derneği /Doğu-Güneydoğu Dernekleri Platformu /Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim /Engelli  Hakları ve Engelsiz Gelecek Derneği /Emek Partisi (EMEP) /Emekçi Hareket Partisi (EHP) /Emekliler Dayanışma Sendikası  Emekliler Birleşiyor Platformu /Emekliler Postası Platformu /Güngören Demokrasi Platformu /Halkevleri /Hatay Down Sendromlular  ve Engelliler Derneği /Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği /Jineps Gazetesi / Kaldıraç /Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) /Karşı  Sanat Çalışmaları /Mersin Engelliler Gençlik Spor Kulübü Derneği /Mezitli Engelli  Çocuk  Anneleri ve Gönüllüler Derneği /Sosyalist  Dayanışma Platformu ( SODAP) /Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi ( SYKP) / Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) / Tüm Emekliler Sendikası /Türkiye İşçi Partisi (TİP) Türkiye Almanya Kültür Forumu /Yeşil Sol Parti  /Yol Erenleri /Yurttaş Girişimi /78’liler Girişimi /2017 Bodrum Yurttaş İnisiyatifi