Gündem

Bingöl İl Genel Meclisi’nde, 'AKP'li ve MHP'li üyelerin CHP'li üyeleri darp etti' iddiası

Fotoğraf: Arşiv

06 Ağustos 2022 16:44

Bingöl’deki 785 dönümlük arazinin imara açılması teklifi, İl Genel Meclisi toplantısında kabul edildi. Oylama sonrası AKP ve MHP’li encümenlerin, CHP’lileri darp ettiği belirtildi.

Bingöl İl Genel Meclisi, önceki gün Kırçadır köyünde bulunan 785 dönümlük alanın imara açılması planını görüştü. HDP ve CHP’nin karşı çıktığı teklif, 7’ye karşı 11 oy ile kabul edildi. Gazete Duvar'da yer alan habere göre, oylama sonrası çıkan tartışmada, AKP ve MHP’li encümenler, CHP İl Genel Meclisi üyelerini darp etti.  

"Teklife karşı çıkan encümenler ikna edildi"   

SÜTAŞ Süt Ürünleri A.Ş., 5 Ekim 2021 tarihinde İl Özel İdaresi’ne başvurarak alanda bitkisel üretim amaçlı imar planı yapılması talebinde bulundu. Köylülerin yıllardır mera ve tarım arazisi olarak kullandığı alanın imar planı yapılarak SÜTAŞ’a tahsis edilmesi, AKP üyelerin de karşı olması nedeniyle uzun süredir bekletiliyordu.

Önceki gün gerçekleştirilen İl Genel Meclisi toplantısında yer alan HDP’li ve CHP’li encümenler, teklife karşı çıkan AKP'li encümenlerin ikna edildiğini ileri sürdü. HDP İl Genel Meclisi Üyesi İmdat Morsümbül, parti olarak önergeye karşı çıktıklarını ve ret oyu verdiklerini söyleyerek “Köylüler tarafından ortak kullanılan bir alan SÜTAŞ’a peşkeş çekildi” ifadelerini kullandı.

Toplantı sonrası yaşanan kavga olayını doğrulayan Morsümbül, “Mecliste zaman zaman tansiyon yükseldi. Oylama sonrası odamıza geçtiğimizde koridordan tartışma sesleri geldi. Dışarı çıktığımızda AKP ve MHP’li üyelerin CHP’li encümenlere saldırdığını gördük, biz de tepki gösterdik. Hem köylülerin arazisini peşkeş çekip hem de buna karşı çıkanlara saldırıyorlar” dedi.

"Ben böyle bir terbiyesizlik görmedim"  

CHP İl Genel Meclisi Üyesi Fikret Aydın, toplantı sonrası çıkan tartışma üzerine AKP'li ve MHP’li üyelerin kendilerine saldırdığını belirterek şunları söyledi: “Biz koridorda yürürken MHP’li üyenin küfürlü sözleri üzerine kendisini uyardık. Ben ve diğer arkadaşımıza yumruk attılar. Güvenlik orada olmasına rağmen müdahale etmedi. Daha sonra bazı arkadaşlar araya girdi, odamıza geçtik. Sonra tekrar saldırı oldu. Ben böyle bir terbiyesizlik görmedim.”

AKP'den yalanlama

AKP İl Başkanı Haşim Sağlar, tartışmaların ve iddiaların İl Genel Meclisi’nin saygınlığına gölge düşürdüğünü söyledi. Sağlar daha sonra ayrıntılı bir açıklama yapacaklarını belirterek “Herhangi bir tehdit söz konusu değil. İl Genel Meclis üyelerimiz tehditle iş yapacak insanlar değildir. SÜTAŞ kuruluş aşamasında kendi planları çerçevesinde bu arazide tasarrufta bulunma talebinde bulunmuştur. İlgili kamu kurumlarından görüş alınarak İl Genel Meclisi’ne gelmiştir. Meclis de kendi hür iradesiyle uygun görmüştür. İlgili arazi kesinlikle köylülerimize ait bir arazi değildir, çoğunlukla dere yatağıdır, söylenenlerin tümü yalandır” ifadelerini kullandı.

Önergeye ret oyu veren AKP'li encümen Metin Bolluk’un disipline sevk edildiği iddialarına ilişkin Sağlar, “Arkadaşımızın disipline sevk edilmesi şu an itibariyle söz konusu değildir. Ama önümüzdeki günlerde disipline sevk edilip edilmeyeceği partimizin yürütme kurulunda karara bağlanır” dedi.