Ekonomi

CHP’li Öztrak: Nebati Bakan, Türkiye'de rekorlar kıran enflasyonun adını koydu; "Recep Tayyip Erdoğan Etkisi"

03 Ağustos 2022 23:59

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı son 24 yılın rekor enflasyonuna, “Kast ettikleri meğerse buymuş” diyerek, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye göndermede bulundu. Öztrak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Nebati Bakan, Türkiye'de rekorlar kıran enflasyonun adını koydu. "Recep Tayyip Erdoğan Etkisi" Millete "verin yetkiyi, görün etkiyi" demişlerdi. Kast ettikleri meğerse buymuş." dedi.

Ekonomi yönetiminde demeçleri ile sık sık gündeme gelen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dünyadaki gelişmeler, gıda ve enerji fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte enflasyonda mayıs ayından itibaren düşüş yaşanacağını ve sene sonunda da anlamlı bir düşüşün geleceğini belirtmişti.

Nebati’nin enflasyon açıklamalarının ardından TÜİK verilerine göre, enflasyon temmuz ayında aylık bazda yüzde 2,37 artarken, yıllık enflasyon yüzde 78,62'den yüzde 79,60'e yükseldi. Böylelikle yıllık tüketici enflasyonu 1998 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkarak, son 24 yılın rekorunu kırdı.

TÜİK hesaplamalarına göre; Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), 2022 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 5,17, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 70,04, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 144,61 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 97,30 artış gösterdi.

Rekor kıran enflasyonla birlikte Üretici Fiyat Endeksi’nin yüzde 144,61 bulması üzerine Bakan Nebati, sessizliğini korurken, sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Nebati Bakan, Türkiye'de rekorlar kıran enflasyonun adını koydu. ‘Recep Tayyip Erdoğan Etkisi.’ Millete ‘verin yetkiyi, görün etkiyi’ demişlerdi. Kast ettikleri meğerse buymuş” ifadelerini kullandı.