Gündem

Demans teşhisi konan Aysel Tuğluk hakkında AYM'den tedbir kararı: Tahliye yok

Eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk

12 Ağustos 2022 20:00

Eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un infazının ertelenmesi ve tahliye edilmesi yönündeki başvuruyu karara bağlayan Anayasa Mahkemesi (AYM), Tuğluk’un tahliyesinin reddine ve hakkında tedbir kararı uygulanmasına karar verdi.

AYM Kandıra 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde tutulan Demans hastası Aysel Tuğluk hakkında, tedbir kararı uygulanarak infazının ertelenmesi ve tahliye edilmesine yönelik başvuruya dair ara kararını kurdu.

Gazete Duvar'ın Mezopotamya Ajansı'na dayandırdığı haberine göre AYM, kurduğu ara kararda, Tuğluk’un cezasının infazının ertelenmesi ve tahliye edilmesine yönelik tedbir talebinin reddi yönünde hüküm kurdu.

"Tedbir kararı verilmesine..."

Tedbir kararı uygulanmasına da hükmeden AYM, kararında şu ifadelere yer verdi: "Başvurucunun yaşamının, maddi ve manevi bütünlüğünün korunması için gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik tedbir kararı verilmesine, tedbir kararı kapsamında başvurucunun tedavisine devam edilmesinin yanı sıra, nöroloji ve psikiyatri polikliniklerinde düzenli bir şekilde muayenesinin sağlanmasına, hastalığının seyri ve ilerleme durumuna göre belirli aralıklarla cezasının infazının ertelenmesi ve tahliyesinin gerekip gerekmediğinin değerlendirilmesine, başvurucunun halen Kocaeli 1 Nolu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutulduğu gözetilerek Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığının Anayasa Mahkemesini süreç hakkında gecikmeksizin bilgilendirmesine.”

"Hastalığın daha da ağırlaştığı, üzeri örtülemez bir gerçekliktir"

Karara ilişkin olarak Aysel Tuğluk'un avukatları açıklama yayınladı. "Sayın Tuğluk’un tek başına hayatını idame ettiremediğini gösteren çok sayıda belge göz ardı edilerek, birbiriyle son derece ciddi çelişkiler barındıran raporlar hazırlanmakta ve Tuğluk’un infaz ertelenmesi için taleplerimiz sürekli reddedilmektedir"  ifadeleri yer alan basın açıklamasına şu ifadelere yer verildi:

"Demans hastalığının kronik ilerleyici hastalık olduğunu dikkate aldığımızda, bundan 1.5 sene önce “cezaevinde tek başına yaşamımı idame ettiremeyeceğini” belirten Kocaeli Tıp Fakültesi adli tıp kurulunun raporundan bugüne hastalığın daha da ağırlaştığı, üzeri örtülemez bir gerçekliktir.

"Çelişkili ifadeyle sağlık hakkına dair tedbir kararı verilmiştir"

AYM’nin bugün açıklamış olduğu kararda, “…Adli Tıp Kurumunun ilgili ihtisas ve üst ihtisas kurullarının başvurucu hakkındaki tıbbi belge ve kayıtları inceleyerek yaptıkları değerlendirmelerde, tutarlı olarak, başvurucunun yaşamını yalnız idame ettirebileceği ve hastalığı nedeniyle infaz ertelemesi gerekmediği belirtilmiştir” denilerek infaz ertelenmesi ve tahliye taleplerimiz reddedilmiştir.

Ancak aynı kararda, “…Buna karşılık başvurucu hakkında düzenlenen tıbbi raporlar bir bütün halinde incelendiğinde başvurucunun maruz kaldığı nörolojik rahatsızlığın zamanla ilerleyebileceği ve devam eden süreçte bir başkasının yardımı olmadan zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamaz ve dolayısıyla ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremez bir duruma gelebileceği ihtimali gözden uzak tutulmamalıdır” denilerek çelişkili bir ifadeyle sağlık hakkına dair tedbir kararı verilmiştir.

"Beklentimiz objektif bir rapor hazırlanmasıdır"

AYM kararı sebebiyle kararın muhatabı olan Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığına bir kez daha başvuru yaparak, Sayın Tuğluk’un infaz ertelenmesini ve ivedilikle tahliyesini bir kez daha talep edeceğimizi belirtiriz.

Bu vesileyle bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, beklentimiz, bilimin, hukukun, vicdanın gerektirdiği objektiflikte bir rapor hazırlanmasıdır. Unutmayalım ki, hukuk ve tarih önünde, altına imza attığımız her metinden sadece ve sadece kendimiz sorumluyuz."