Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Britanya, Moderna’nın Omicron aşısına onay verdi

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

16 Ağustos 2022 09:33

T24 Dış Haberler

ABD’li şirket Moderna’nın Covid-19’un orijinal virüsünün yanı sıra Omicron varyantını da hedef alan yeni Covid aşısına Britanya’da onay çıktı. Covid’in iki formunu birden hedef alan aşının ülkede hatırlatıcı doz olarak sonbahardan itibaren uygulanması bekleniyor. Eski ABD başkanı Donald Trump ve en yakın müttefikleri üzerindeki baskı artmaya devam ediyor. Savcılar pazartesi günü Trump'ın eski kişisel avukatı Rudy Giuliani'ye Georgia eyaletindeki seçim sahtekarlığı soruşturmasında hedef alındığını bildirdi. Ukrayna'nın doğusunda yakalanan 5 Avrupa ülkesi vatandaşı, Donetsk'teki Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından hakim karşısına çıkarıldı. ABD güçlerinin çekilmesini takiben Afganistan'ın başkenti Kabil'in 15 Ağustos 2021'de düşmesinin üzerinden bir yıl geçti.

16 Ağustos 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Britanya, Moderna’nın Omicron aşısına onay verdi

ABD’li şirket Moderna’nın Covid-19’un orijinal virüsünün yanı sıra Omicron varyantını da hedef alan yeni Covid aşısına Britanya’da onay çıktı. Covid’in iki formunu birden hedef alan aşının ülkede hatırlatıcı doz olarak sonbahardan itibaren uygulanması bekleniyor.
Moderna’nın aşısı geçen yıl dünyanın dört bir yanında Covid vakalarının hızla artmasına neden olan Omicron’un BA.1 varyantını hedefliyor.


The Independent | Tatildeki Başbakan Johnson, yalnızca “acil işleri” yapıyor

Britanya’da yeni bir başbakan seçilene kadar görevine devam eden Başbakan Boris Johnson’ın bu yaz ikinci defa çıktığı tatil tartışma yarattı. Tatil için Yunanistan’a giden Johnson’ın, “acil işleri” uzaktan yaptığı belirtildi.

Öte yandan Downing Sokağı’nda bulunan 10 Numara’nın kapısındaki nakliyat kamyonları da soru işaretlerine neden oldu. Johnson’ın tatilden sonra Başbakanlık Konutu’na geri dönmeyebileceği konuşuldu. Britanya’nın yeni başbakanının 5 Eylül’de belli olması bekleniyor.


New York Times | Georgia'daki seçim sahtekarlığı soruşturması Giuliani'yi hedef alıyor

Eski ABD başkanı Donald Trump ve en yakın müttefikleri üzerindeki baskı artmaya devam ediyor. Savcılar pazartesi günü Trump'ın eski kişisel avukatı Rudy Giuliani'ye Georgia eyaletindeki seçim sahtekarlığı soruşturmasında hedef alındığını bildirdi. Yine pazartesi günü Trump'a yakın isimlerden Senatör Lindsey Graham'in Atlanta'da meydana geldiği düşünülen seçim yolsuzluğu ile ilgili olarak büyük jüri karşısında ifade vermeme talebi reddedildi.


Wall Street Journal |Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirişinin birinci yıl dönümü

ABD güçlerinin çekilmesini takiben Afganistan'ın başkenti Kabil'in 15 Ağustos 2021'de düşmesinin üzerinden bir yıl geçti. Ülkedeki kontrollerinin birinci yıl dönümünde Taliban savaşçıları, Kabil sokaklarında kutlama yaptı. Öte yandan ABD'de Biden yönetimi, Afganistan Merkez Bankası'nın ABD'deki 7 milyar dolar değerindeki yabancı varlıklarını Kabil'e vermeme kararı aldı.


Moscow Times | Ayrılıkçı kontrolündeki Ukrayna'da 5 Avrupalı mahkemeye çıkarıldı

Ukrayna'nın doğusunda yakalanan 5 Avrupa ülkesi vatandaşı, Donetsk'teki Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından hakim karşısına çıkarıldı.

Rus medyasına göre İsveçli Mathias Gustafsson, Hırvat Vjekoslav Prebeg ve Britanyalılar John Harding, Andrew Hill ve Dylan Healy, kendilerine yöneltilen paralı asker olma suçlamasını reddetti. 

Ukrayna topraklarında Rus yanlısı ayrılıkçıların ilan ettiği sözde 'Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin 'yasaları' kapsamında Avrupalılar idam cezasına çarptırılabilir.

Bir sonraki duruşmanın ekim ayında yapılacağı belirtildi.

Rusya devlet haber ajans RIA Novosti'ye göre Harding, Prebeg ve Gustafsson uzun süre kuşatma altında kaldıktan sonra düşen Ukrayna'nın Mariupol kentinde yakalandılar. Üçlünün "iktidarı zorla ele geçirme" ve "silahlı çatışmada paralı askerler olarak görev yapmak" suçlamaları nedeniyle idam cezasına çarptırılabileceği belirtildi. 

Hill paralı asker olmakla suçlanırken, Healy de paralı asker toplamaya çalışmakla suçlanıyor. 

Ayrılıkçı yapı, 9 Haziran'da "paralı asker" oldukları gerekçesiyle iki Britanya ve bir Fas vatandaşını idam cezasına çarptırmıştı. Üçü de cezaya itiraz etti.

Rusya'da ölüm cezası konusunda 1997'den bu yana moratoryum bulunuyor; ancak bu Ukrayna'da ilan edilen ayrılıkçı yapılar için geçerli değil.


Liberation | Yazarlar, Salman Rüşdi’yi anlattı: “Onun kanı mürekkeptir”

Meslektaşları, ABD’nin New York eyaletinde bıçaklı saldırıya uğrayan “Şeytan Ayetleri” kitabının yazarı Salman Rüşdi’yi anlattı. Sağlık durumu iyiye giden Rüşdi, 1980’lerde yazdığı “Şeytan Ayetleri” ile İslam dünyasının tepkisini çekmiş, dönemin İran lideri Ayetullah Humeyni, Rüşdi’nin hakkında ölüm fetvası vermişti. Meslektaşları Leila Slimani, Etgar Kere, Jens Christian Grondahl, Rüşdi’den ve yaşadığı saldırının ifade özgürlüğü için anlamından bahsetti.


Al Jazeera | İran; Rusya, Belarus ve Ermenistan’ın katıldığı dron turnuvasına ev sahipliği yapıyor

İran’da Rusya, Belarus ve Ermenistan’ın da katılımıyla askeri dron turnuvası başladı. Dört ülkeden heyetlerin katılımıyla açılan turnuvada, dronlar her heyetten üyelerin oylarıyla değerlendirilecek. İnsansız hava aracı yarışması, Rusya’nın 2015’te başlattığı askeri oyunların bir parçası olarak bu yıl İran’da gerçekleşiyor. İran, Rusya’nın Ukrayna savaşında diyalog çağrısında bulunmuş ancak Rusya’yı kınamamıştı.