Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Çin, Tayvan'a etkin biçimde blokaj uyguluyor"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

05 Ağustos 2022 09:31

T24 Dış Haberler

En son 19 Temmuz’da İran'ın başkenti Tahran’da görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelecek. The Guardian, dünyanın dört bir yanında aşırı sıcaklar ve kuraklığın tetiklediği orman yangınlarına özel bir dosya hazırladı. İngiltere Merkez Bankası, ülkenin bu sonbaharda yıl boyunca sürecek bir resesyona girebileceği ve hanelerin yaşam standartlarında ciddi bir düşüş yaşayacağına karşı uyardı. Çin Halk Ordusu, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyaretinin ardından Tayvan etrafındaki büyük tatbikatlarına başladı. 

5 Ağustos 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Yanma meselesi

The Guardian, dünyanın dört bir yanında aşırı sıcaklar ve kuraklığın tetiklediği orman yangınlarına özel bir dosya hazırladı. Dosyada, “insan kaynaklı küresel ısınma olmasa” imkansız olabilecek 12 aşırı hava olayı incelendi.


The Independent | İngiltere’de yıl boyu sürecek resesyon uyarısı

İngiltere Merkez Bankası, ülkenin bu sonbaharda yıl boyunca sürecek bir resesyona girebileceği ve hanelerin yaşam standartlarında ciddi bir düşüş yaşayacağına karşı uyardı. Merkez Bankası, enflasyonun bu yıl içinde yüzde 13.3 ile pik yapabileceğini söyledi.


New York Times | Taylor cinayetinde 4 polis memuruna federal suçlama

ABD'nin Kentucky eyaletinde siyah vatandaş Breonna Taylor'ın apartmanına yapılan polis baskınından öldürülmesinden 2 yıldan uzun süre sonra operasyonda görev alan 4 polis memuruna federal suçlamalar yöneltildi. Federal hakim, 3 memuru operasyon izni almak için yanlış bilgiler sunmakla suçlarken; birini de Taylor'ın dairesine bilinçsizce ateş açmakla suçladı.


Wall Street Journal | Çin, gerçek mermilerle tatbikata başladı; etkin bir biçimde Tayvan'a blokaj uyguluyor

Çin Halk Ordusu, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyaretinin ardından Tayvan etrafındaki büyük tatbikatlarına başladı. 

Çin'in Tayvan'ı hilal şeklinde çevreleyen 6 noktadaki tatbikatları, ülkeye dolaylı yoldan uçak ve gemilerin de ulaşmasını zorlaştırarak blokaja sebep oluyor. Çin, tatbikatlarda gerçek silahlar kullanıyor. 


Moscow Times | Rusya'da mahkeme, ABD'li basketbol yıldızı Griner'ı 9 yıl hapis cezasına çarptırdı

Rusya’da gözaltına alınan ABD’li kadın basketbolcu Brittney Griner, uyuşturucu madde bulundurmaktan ve Rusya'ya uyuşturucu madde içeren elektronik sigara kartuşları getirmekten suçlu bulmasının ardından 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kanıtların yok sayıldığını belirten Griner'ın avukatları, karara itiraz edeceklerini belirtti.


Le Monde | ABD’nin Afganistan’daki yeni savaşı

ABD’nin Afganistan’da düzenlediği SİHA operasyonunda, El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri öldürüldü. Le Monde gazetesi, ABD’nin bir yıl önce Afganistan’dan kaotik bir şekilde çekildiğini, Taliban’ın kontrolü ele geçirğdini hatırlatarak, El Kaide liderinin öldürüldüğü operasyonu, ABD’nin Taliban üzerinde yeniden baskı kurması olarak değerlendirdi.


Al Jazeera | Erdoğan, Putin’le Rusya’da görüşecek: Ne bekleniyor?

En son 19 Temmuz’da İran'ın başkenti Tahran’da görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelecek. İki liderin gündeminde Ukrayna’da devam eden işgal girişimi ve tahıl koridoru anlaşması ve Rusya’nın karşı olduğu Türkiye’nin olası Suriye operasyonu yer alacak. Akkuyu’da devam eden nükleer santral projesi de dahil iki ülke arasındaki enerji işbirliği de liderlerin gündeminde yer alacak.