Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Dünyanın gözü kulağı tahıl için Karadeniz'de

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

02 Ağustos 2022 09:45

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin ABD'nin Afganistan'da yaptığı bir SİHA saldırısıyla öldürüldüğünü duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret ihtimalinin, Çin tarafından krize çevrilmesi için bir sebep olmadığını vurguladı. Orman yangınlarının yılın başından bu yana Rusya'nın en doğusundaki bölgelerinde ve Sibirya'da en az 3.2 milyon hektarlık alanı yaktığı belirtildi. Tahıl koridoru anlaşması kapsamında Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan ilk gemi yola çıktı. 

29 Temmuz 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | İngiltere, kadın futbol takımı “Lionesses”in şampiyonluğunu kutluyor

İngiltere Kadın Futbol Takımı'nın, 2022 Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası finalinde Almanya'yı 2-1 mağlup edip şampiyon olmasının ardından, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Tralfagar Meydanı'nda binlerce kişinin katılımıyla kutlama yapıldı. İngiltere Kadın Futbol Takımı, erkek futbol takımının 1966'da Dünya Kupası'nı kazanmasından bu yana ülkenin en büyük uluslararası başarısını sağladı. Kraliçe II. Elizabeth, İngiltere Kadın Futbol Takımı'nın tarihi galibiyetini kutlayan bir mesaj yayımladı.

The Independent | Truss, güney doğunun dışında kamu sektöründe maaş kesintisi planlıyor

Britanya’da Muhafazakâr Parti liderliği ve başbakanlık yarışında olan Dışişleri Bakanı Liz Truss, ülkenin güney doğusunun dışındaki, öğretmen ve hemşireler dahil olmak üzere, kamu sektörü çalışanları için ödeme kesintisi planlarını ortaya koydu. Muhalefetteki İşçi Partisi, Truss’ın planlarının bölgesel gelir uçurumunu genişleteceğini söyledi.


New York Times | ABD, Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesi durumunda Çin'i 'kriz' çıkarmaması konusunda uyardı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret ihtimalinin, Çin tarafından krize çevrilmesi için bir sebep olmadığını vurguladı.

Kirby, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Hint-Pasifik temasları çerçevesinde Tayvan'ı ziyaret etmesinin çok doğal bir mesele olduğunu ve bu ziyareti gerçekleştirme hakkının bulunduğunu ifade etti.


Wall Street Journal | ABD hava saldırısı El Kaide liderini öldürdü

ABD Başkanı Joe Biden, El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin ABD'nin Afganistan'da yaptığı bir SİHA saldırısıyla öldürüldüğünü duyurdu. 

Biden, Osama bin-Ladin'in sağ kolu olan ve ardından radikal İslamcı terör örgütünün başına geçen ez-Zevahiri'nin öldürülmesinin El-Kaide'ye büyük darbe vuracağını söyledi. Biden, ez-Zevahiri'nin 11 Eylül saldırılarının planlanmasında önemli rol oynadığını vurguladı.

Biden, Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada, "Adalet yerini buldu ve bu terör lideri artık yok. Farklı ülkelerin vatandaşları artık acımasız ve kararlı katilden korkmak zorunda değil" dedi. 


Moscow Times | Devlet denetleme kurumu: Orman yangınları Ocak ayının başından bu yana 3 milyon hektar ormanlık alan yaktı

Orman yangınlarının yılın başından bu yana Rusya'nın en doğusundaki bölgelerinde ve Sibirya'da en az 3.2 milyon hektarlık alanı yaktığı belirtildi. 

Moscow Times'ın aktardığına göre yangınların yarısı Uzak Doğu Rusya'daki Habarovsk'ta meydana geldi. Resmi verilere göre Habarovsk'un yüzde 2.14'ü yangınlardan etkilendi. 

Sibirya'daki Hantı-Mansiysk bölgesinin ise yaklaşık yüzde 1'inin yandığı bildirildi.

Rus yetkililer yıl boyunca toplamda 7 bölgede olağanüstü hal ilan etti.

Rusya'nın Bölgesel Orman Koruma Servisi'ne göre Ocak ayından bu yana toplamda 3.2 milyon hektar ormanlık alan yandı.


Le Monde | Odessa Limanı’ndaki tahılların ihracatında hassas süreç başladı

Tahıl koridoru anlaşması kapsamında Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan ilk gemi yola çıktı. Gemi, Lübnan’a gitmek üzere 26 bin ton mısır taşıyor. Rusya’nın başlattığı savaştan bu yana Ukrayna limanlarında milyonlarca ton tahılın sevkiyatı engellenmiş, pek çok ülkenin ana tahıl kaynağının engellenmesi küresel gıda krizi endişelerini doğurmuştu.


Al Jazeera | El Kaide lideri, ABD operasyonuyla öldürüldü

ABD Başkanı Joe Biden, El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin ABD'nin Afganistan'da yaptığı bir SİHA saldırısıyla öldürüldüğünü duyurdu.  Öldürülen El Kaide lideri ez-Zevahiri’nin 2011’de yine ABD operasyonuyla öldürülen El Kaide kurucusu Osama bin Ladin’in sağ kolu olduğu biliniyordu. Beyaz Saray yetkililerine göre dünyanın en çok aranan suçlularından el-Zevahiri ve ailesi, başkent Kabil'de bir 'güvenli ev'e taşınmıştı.