Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Irak'ta protestocular Parlamento'yu bastı

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

28 Temmuz 2022 09:54

T24 Dış Haberler

Britanya’da MT demiryolu sendikası işçileri, haziran ayındaki üç günlük grevde şirketlerle uzlaşamamalarının ardından bir kez daha greve çıktı. Ukrayna işgali süren Rusya, Avrupa’nın doğalgaz tedariğini kısmaya devam ederken Britanya’da kışın enerji faturalarının katlanarak artması bekleniyor. New York Times'a konuşan kaynaklara göre ABD'de Biden yönetimi Rusya'da tutuklu bulunan ABD vatandaşları basketbolcu Brittney Griner ve eski özel harekatçı Paul N. Whelan'ın serbest bırakılması karşılığında Rus silah satıcısı Viktor Bout'u serbest bırakmayı teklif etti. Irak’ta Koordinasyon Grubu’nun Muhammed Şiya el-Sudani’yi başbakan adayı göstermesine itiraz eden Mukteda Sadr liderliğindeki Sadr Grubu destekçileri, Yeşil Bölge’deki parlamento binasına bastı. 

28 Temmuz 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Demiryolu krizi derinleşirken sendikalar genel grev uyarısında bulundu

Britanya’da MT demiryolu sendikası işçileri, haziran ayındaki üç günlük grevde şirketlerle uzlaşamamalarının ardından bir kez daha greve çıktı. Pek çok sendika, demiryolu işçilerinin grevine destek olurken ülkedeki grevlerin başka sektörlere de genişleyebileceği belirtildi. Grev nedeniyle milyonlarca insanın seyahat planları sekteye uğrarken İngiltere, Galler ve İskoçya’yı etkileyen grevlerde beş trenden biri normalin yarısı kadar çalıştı.


The Times | Rusya’nın gaz kesmesi kış faturalarını 4 bin Sterlin’e kadar yükseltecek

Ukrayna işgali süren Rusya, Avrupa’nın doğalgaz tedariğini kısmaya devam ederken Britanya’da kışın enerji faturalarının katlanarak artması bekleniyor. Noel öncesi yıllık enerji faturasının 2022 başının üç katına çıkarak 3 bin 850 Sterlin’i bulabileceği belirtildi. Siyasetçiler, milyonlarca insanın oandemide verilen hükûmet yardımları da olmadan ciddi borç altına gireceğini söyledi.


New York Times | ABD'den suçlu takası teklifi: Griner için Rus silah satıcısı

New York Times'a konuşan kaynaklara göre ABD'de Biden yönetimi Rusya'da tutuklu bulunan ABD vatandaşları basketbolcu Brittney Griner ve eski özel harekatçı Paul N. Whelan'ın serbest bırakılması karşılığında Rus silah satıcısı Viktor Bout'u serbest bırakmayı teklif etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasından bu yana yapacağı ilk görüşmede ''Masaya iyi bir teklif koyacağını'' söyledi. 


Wall Street Journal | Senato, 280 milyar dolarlık çip tasarısını geçirdi

ABD Senatosu, çip üretiminin ülke içinde artırılması ve bu konuda Çin ile daha iyi rekabet edilmesi amacıyla hazırlanan ve çip üretimi sektörüne 280 milyar dolarlık yardımı öngören yasa tasarısını onayladı.

ABD Senatosu Genel Kurulu, çarşamba CHIPS başlıklı yasa tasarısını oyladı.

33 senatörün "hayır" oyuna karşı 64 senatörün "evet" oyu ile kabul edilen tasarının yasalaşması için Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda oylanması, ardından ABD Başkanı Joe Biden'ın imzasını alması bekleniyor.


Moscow Times | Rusya'dan ilk kez taşıyıcı anneye hapis cezası

Rusya, ilk kez bir taşıyıcı anneyi insan kaçakçılığından suçlu buldu.

Rus devlet haber ajansı TASS'a göre Sibirya kenti Krasnoyarsk'ta Kazak vatandaşı Tamara Yandieva, insan kaçakçılığından 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Rusya'da taşıyıcı annelik yasal olsa da Yandieva'nın bebeğini sattığı iddia edildi.

Savcılara göre Yandieva 2019 yılında Kamboçya'ya uçup embriyo transfer prosedüründen geçti. 

Krasnoyarsk'a döndükten sonra Yandieva'nın uluslararası taşıyıcı anne ve evlat edinme merkezi Didilia ile bir kontrat imzaladığı ve bebeği 2020'nin Nisan ayında Çin'deki genetik ailesine vermeyi kabul ettiği belirtildi. 

Meduza haber sitesine göre Yandieva, Kazakistan'a döndüğünde 13 bin dolar para aldı.

Yandieva hakkındaki davanın Didilia hakkındaki daha büyük bir soruşturmanın bir parçası olduğu ifade edildi.


Le Monde | Fransa’da yaşam pahalılığı kriziyle mücadele yasa tasarısı Meclis’ten geçti

Fransa hükümeti, seçim vaatlerinden birini gerçekleştirerek emeklilik maaşlarını artıracak ve kira artışlarını askıya alacak yasa tasarısını kabul etti. Ulusal Meclis’te yapılan oylamanın ‘fırtınalı bir iklimde’ gerçekleştiği belirtilirken Cumhuriyetçiler’den vekillerin oylarını belirleyici olduğu belirtildi.


Al Jazeera | Irak’ta protestocular parlamento binasını bastı

Irak’ta Koordinasyon Grubu’nun Muhammed Şiya el-Sudani’yi başbakan adayı göstermesine itiraz eden Mukteda Sadr liderliğindeki Sadr Grubu destekçileri, Yeşil Bölge’deki parlamento binasına bastı. İlk olarak Bağdat’taki ünlü Tahrir Meydanı’nda toplanan protestocular, hükûmet konakları ve yabancı misyonların bulunduğu Yeşil Bölge’ye gitti. Bazı beton blokları yıkan eylemciler parlamento binasını bastı. Kalabalık grubu dağıtmak için güvenlik güçleri, göz yaşartıcı gaz kullanırken, havaya ateş açtı. Yeşil Bölge'deki gerginliğin devam ettiği bildirildi.