Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Pelosi'nin tarihi Tayvan ziyareti; Çin'in jet tepkileri

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

03 Ağustos 2022 09:48

T24 Dış Haberler

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çin'in itiraz ve tehditlerine rağmen Tayvan'a resmi ziyaretini başlatmak üzere başkent Taipei'ye indi. Çin, Pelosi'nin ziyaretini uçak indikten dakikalar sonra kınadı ve Tayvan yakınlarında askeri tatbikat yapılacağını açıkladı. Dünyanın en büyük beş petrol şirketinin toplam kârının 50 milyar sterline ulaşması üzerine Britanya’da sektöre yönelik daha fazla vergi çağrıları arttı. Dünyada en çok tanınan İngilizce seviye belirleme sınavlarından TOEFL'ın organizatörlerinin, Rus vatandaşlarının sınava girmesini yasakladığı belirtildi. Temmuz ayında iki aşırı sıcak hava dalgasıyla mücadele eden Fransa, "1959’dan bu yana en kurak temmuz ayını" geçirdi.

3 Ağustos 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Faturalar artarken petrol şirketlerinin kâr etmesi öfke yarattı

Dünyanın en büyük beş petrol şirketinin toplam kârının 50 milyar sterline ulaşması üzerine Britanya’da sektöre yönelik daha fazla vergi çağrıları arttı. Britanya’da gelecek aylarda enerji faturalarını yükselmesi beklenirken petrol şirketlerinin kârının giderek artması tepki çekti. Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın da sebeplerinden biri olduğu enerji tedariki sorunu fiyatların artmasına neden oldu.


The Independent | Pelosi’nin Tayvan’a ulaşmasıyla Çin öfkeli

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çin'in askeri tehdit ve protestolarına rağmen dün Tayvan’a gitti. Pelosi, Taipei’de geceyi geçirdikten sonra Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ile görüşerek Washington'un adada demokratik olarak seçilmiş hükümete desteğini gösterdi. Çin, Pelosi'nin Tayvan'a inmesinin ardından salı akşamı itibariyle ada yakınlarında tatbikatlara başlayacağını duyurdu.


New York Times | Pelosi'nin Tayvan'a ziyareti Pekin'in tepkisini çekti ancak iki partinin de desteğini aldı

Wall Street Journal | Pelosi, Çin'e meydan okuyarak Tayvan'a gitti

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çin'in itiraz ve tehditlerine rağmen Tayvan'a resmi ziyaretini başlatmak üzere başkent Taipei'ye indi. Pelosi, 25 yıldır Tayvan'ı ziyaret eden en üst düzey ABD'li yetkili oldu. Tayvan'ın iki ana siyasi partisi de ABD'li siyasetçinin ziyaretini destekledi. 

Pelosi, Tayvan'a vardıktan kısa süre sonra Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Dünya otokrasi ve demokrasi arasında bir seçimle karşı karşıyayken ABD'nin Tayvan'ın 23 milyon insanıyla dayanışması bugün hiç olmadığı kadar önemli" dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretini kınadı.  Pekin'den Nancy Pelosi'nin başkent Taipei'ye inmesinden sonra yapılan ilk açıklamada ziyaretin Tayvan Boğazı'nda "barış ve istikrara ciddi zarar verdiği" ifade edildi. 

Çin Dışişleri Bakanlığı, "Pelosi'nin ziyareti, ABD-Çin ilişkilerinin siyasi temellerine zarar verdi" açıklamasında bulunurken ABD Temsilciler Meclisi Başkanı'nın Tayvan'a resmi ziyaret gerçekleştirmesini kınadıklarını ifade etti.  Pekin, Tayvan yakınlarında bir askeri tatbikat başlatacağını duyurdu. 

New York Times, Biden yönetiminin de ziyaretten önce Pelosi'yi ziyaretin ABD-Çin hattında gerilimi çok daha artıracağı konusunda uyardığını hatırlattı.


Moscow Times | Basın: Rusların TOEFL İngilizce dili sınavına girmesi yasaklandı

Dünyada en çok tanınan İngilizce seviye belirleme sınavlarından TOEFL'ın organizatörlerinin, Rus vatandaşlarının sınava girmesini yasakladığı belirtildi. 

Bağımsız Rus haber platformu Mediazona'ya göre bazı Rus vatandaşları, sınavı organize eden ABD merkezli The Educational Testing Service'ten (ETS) Batı yaptırımlarına uyum sağlamak için sınavın internet platformuna erişimlerinin engellendiğini bildiren bir mesaj aldı. 

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından TOEFL ve onun İngiliz eş değeri IELTS sınavları Rusya'da yapılmamaya başlanmıştı. 

ETS, Mediazona'ya konuyla ilgili resmi bir yanıt vermedi.

Çarşamba günü ETS yetkilileri, Rus devlet haber ajansı TASS'a yaptıkları açıklamada Rus ve Belarus vatandaşlarının perşembeden itibaren teste uzaktan veya başka bir ülkeden girebileceklerini belirtmişti.

190 farklı ülkede 11 binden fazla üniversite, TOEFL sonuçlarını İngilizce seviyesi belirlerken kabul ediyor. Sınav, ana dili İngilizce olmayanların yabancı ülkelerde yaptıkları iş başvurularında da kullanılabiliyor. 


Le Monde | Fransa’da tarihi kuraklık

Temmuz ayında iki aşırı sıcak hava dalgasıyla mücadele eden Fransa, "1959’dan bu yana en kurak temmuz ayını" geçirdi. Ekolojik Dönüşüm Bakanı Christophe Bechu, "Gerekli olan yağıştan yüzde 88 az yağış oldu. Durumu ağırlaştıran sıcak hava dalgasının başındayız ve kuraklık, su kaynaklarını azaltırken, sıcak dalgası su talebini artırıyor." Dedi. Bechu, bazı köylerde artık içme suyu bulunmadığını ve bu köylere su götürülmesi gerektiğini hatırlattı.


Al Jazeera | Kuveyt’te parlamento feshedildi

Kuveyt Veliaht Prens Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, parlamentoyu yayınladığı kararname ile resmen feshetti. Kuveyt’te 2 ay içinde erken genel seçim yapılacak. Prens tarafından yayımlanan kararnamede, parlamentonun "siyasiler arasındaki uyumsuzluğun, iş birliği eksikliğinin, farklılıkların, çatışmaların, kişisel çıkarların ve tarafların birbirini kabul etmemesinin düzeltilmesi amacıyla" feshedildiği belirtildi.