Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Türkiye'nin "Enflasyon sarmalı" Financial Times'ın manşetinde

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

05 Temmuz 2022 09:35

T24 Dış Haberler

Financial Times, Türkiye'de yıllık bazda enflasyonun yüzde 80'e yaklaşmasını manşetine taşıdı. ABD'nin Chicago kentinin yakınlarında 4 Temmuz Bağımsızlık Günü için yapılan geçit törenine bir silahlı saldırgan, çatıdan ateş açtı. Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın Muhafazakâr Parti'nin Parlamento'daki Grup Yöneticisi Chris Pincher’ın bir gece kulübünde iki erkeği taciz ettiği olayı, Pincher’ı göreve getirmeden önce “ilk elden” duyduğu ortaya çıktı.

5 Temmuz 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Parlamentoya, cinsel taciz iddialarına karşı harekete geçme çağrısı

Britanya’da Muhafazakâr Parti'nin Parlamento'daki Grup Yöneticisi Chris Pincher’ın iki erkeğe tacizde bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından parlamentoda cinsel taciz karşısında yeterli adım atılmadığına ilişkin eleştiriler yapılıyor. Binden fazla parlamento çalışanını temsil eden iki sendika, ortak bir yazı hazırlayarak parlamentoyu Pincher’la ilgili skandalla ilgili adım atmaya çağırdı. Başbakan Boris Johnson’ın Pincher’ı Grup Yöneticisi görevine getirmeden önce hakkındaki taciz suçlamalarını duyduğunun öğrenilmesi, hükûmet üzerindeki baskıları artırdı.


The Independent | Johnson, cinsel taciz iddialarını “ilk elden” biliyormuş

Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın Muhafazakâr Parti'nin Parlamento'daki Grup Yöneticisi Chris Pincher’ın bir gece kulübünde iki erkeği taciz ettiği olayı, Pincher’ı göreve getirmeden önce “ilk elden” duyduğu ortaya çıktı. Johnson’ın Pincher’la ilgili iddiaları en az iki kere duyduğu belirtildi. Başbakanlık, cinsel taciz iddialarının ortaya çıktığı zaman Johnson’ın Pincher’ın yaptıklarıyla ilgili bilgi sahibi olmadığını iddia etmişti.


New York Times | Chicago yakınlarında geçit törenine silahlı saldırı

ABD'nin Chicago kentinin yakınlarında 4 Temmuz Bağımsızlık Günü için yapılan geçit törenine bir silahlı saldırgan, çatıdan ateş açtı. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti ve onlarca insan yaralandı. 22 yaşındaki şüpheli, saldırıdan 8 saat sonra gözaltına alındı. New York Times, törene katılan birçok kişinin ilk başta silah seslerini havai fişek zannettiğini aktardı. 


Financial Times | Enflasyon sarmalı: Türkiye'yi yükselen fiyatlar vuruyor

Financial Times, Türkiye'de yıllık bazda enflasyonun yüzde 80'e yaklaşmasını manşetine taşıdı. Bu, enflasyon oranının yüzde 80,4 olduğu 1998'den bu yana görülen en yüksek oran. Financial Times, Lira'nın güç kaybetmesinin ve Ukrayna'daki savaşın fiyat yükselişini ateşlemeye devam ettiğini ifade etti.


Moscow Times | Rusya, Ukrayna'nın Lısıçansk kentini aldıktan sonra Putin ilerlemeye devam etme emri verdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus güçlerinin Lısıçansk'ı ele geçirmesinin ardından Luhansk'ta zafer ilan etti ve askerlerinin Ukrayna'da ilerlemeye devam edeceğini söyledi.

Kremlin'den yayımlanan rapora göre Putin, pazartesi günü Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile yaptığı görüşmede, "Askeri üniteler daha önce onaylanan planlarını hayata geçirmeye devam etmeli" dedi.

Putin, "Umarım operasyonları Luhansk'ta olduğu gibi geçmeye devam edecek" dedi. 

Rusya lideri ayrıca Şoygu'ya Lısıçansk'ı ele geçiren Rus askerlerinin "biraz dinlenmesine izin verilmesi gerektiğini" söyledi. 

Lısıçansk, Ukrayna güçleri haftalarca Rus ordusuna karşı direndikten sonra hafta sonunda düştü. Moskova, saldırılarını ülkenin doğusuna yoğunlaştırmasından bu yana en büyük hedeflerinden birini gerçekleştirmiş oldu. Luhansk'taki son büyük şehrin de düşmesi, Rusya ordusuna Donetsk'teki Kramatorsk ve Sloviansk kentlerine ilerleme imkanı sağlayabilir. 


Le Monde | Borne hükûmetinin yeni bakanları

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, partisinin Ulusal Meclis’teki çoğunluğu kaybetmesinin ardından altı hafta içinde ikinci defa kabine değişikliğine gitti. Macron’un kabine değişikliği kapsamında Fransa’nın Covid salgını mücadelesinde görev başında olan eski Sağlık Bakanı Olivier Veran, hükûmet sözcüsü görevine geldi. Deniz İşlerinden sorumlu Devlet Bakanlığına Herve Berville, Sağlık Bakanlığına Francois Braun, Ekolojik Geçiş ve Bölgesel Uyum Bakanlığına Angers Belediye Başkanı Christophe Bechu getirildi. Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ve Dışişleri Bakanı Catherine Colonna görevlerine devam ediyor.


Al Jazeera | Sudan’da ordu hükûmeti yönetmekten çekildiğini açıkladı

Sudan'da asker yönetimindeki Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, ordunun hükûmetten çekileceğini ve siyasi grupların sivil geçiş hükûmeti kurmasına izin verileceğini söyledi. Orgeneral El-Burhan’ın açıklamaları, Sudan’da bir dokuz kişinin öldüğü askeri yönetim karşıtı protestolardan bir hafta sonra geldi. Askeri yönetim karşıtı gruplar, El-Burhan’ın açıklamasına rağmen ordunun gerçekten geri çekileceğine şüpheli yaklaşıyor. Protestocular, 2019 yılında eski Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in devrilmesinden bu yana sürekli olarak askeri darbe karşıtı eylemler yapıyor. Son eylemde dokuz kişinin hayatını kaybettiği, 620’den fazla yaralı olduğu biliniyor.