Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Ukrayna karşı saldırıya geçiyor

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

29 Temmuz 2022 09:38

T24 Dış Haberler

The Guardian'ın aktardığına göre Britanya'nın ana gündemlerinde biri hayat pahalılığı iken ülkenin en büyük iki enerji şirketinin kârlarında ciddi bir artış görülmesi tepki çekti. Britanya'da Muhafazakar Parti liderliğine seçilip ülkenin yeni Başbakanı olmak için hala yarışta olan iki adaydan Rishi Sunak'ın seçilmesi durumunda sınır dışı edilen yabacı suçlu sayısını iki katına çıkaracağını söyledi. ABD’de büyüme verisi, 2. çeyrekte yıllık bazda yüzde 0,9 gerileyerek üst üste iki çeyrek boyunca daralma gösterdi. Ukrayna, kaybettiği toprakları geri almak için bir karşı atak başlatırken Kiev, Rusya'nın Herson, Melitopol ve Zaporijya'ya tekrar askerler göndermeye başladığını söyledi. 

29 Temmuz 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Enerji firmalarının kârlarındaki artış, "çalışan insanlara bir hakaret" 

The Guardian'ın aktardığına göre Britanya'nın ana gündemlerinde biri hayat pahalılığı iken ülkenin en büyük iki enerji şirketinin kârlarında ciddi bir artış görülmesi tepki çekti. Britanya'da yüksek yakıt ve doğal gaz ücretleri artarken, Centrica ve Shell'in hisse sahipleri ciddi kazançlar elde etti. The Guardian, bu durumun "işçilere edilmiş bir hakaret" olarak değerlendirildiğini belirtti.


Daily Express | Sunak: 5 bin 600 yabancı suçluyu Britanya'dan atacağım

Britanya'da Muhafazakar Parti liderliğine seçilip ülkenin yeni Başbakanı olmak için hala yarışta olan iki adaydan Rishi Sunak'ın seçilmesi durumunda sınır dışı edilen yabacı suçlu sayısını iki katına çıkaracağını söyledi. Sunak, suçluların 12 ay yerine 6 ay Britanya'da hapis yattıktan sonra geri gönderilmesini istiyor. Daily Express, bunun 5 bin 600 yabancı suçlunun Britanya'dan sınır dışı edilmesi anlamına geleceğini belirtti. 


New York Times | Ekonomi yine daraldı; resesyon korkularını artırdı

ABD’de büyüme verisi, 2. çeyrekte yıllık bazda yüzde 0,9 gerileyerek üst üste iki çeyrek boyunca daralma gösterdi. İlk çeyrekte yıllık yüzde 1,6 oranında azalan Amerika Birleşik Devletleri Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GYSİH) art arda iki çeyrek negatif büyüme görerek teknik anlamda resesyona işaret etti.


Financial Times | Pelosi'nin Tayvan seyahati anksiyeteyi sivriltirken Şi, Biden'ın "ateşle oynamama" konusunda uyardı

Çin Devlet Başkanı Şi Jingping, perşembe günü gerçekleştirilen iki saatlik telefon konuşmasında ABD Başkanı Joe Biden'a "Tayvan konusunda ateşle oynamamasını" söyledi.  Pekin-Washington hattında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin gelecek ay gerçekleştirmeyi planladığı potansiyel Tayvan ziyareti gerilimin tırmanmasına sebep olmuştu.

Çin'den yapılan açıklamaya göre Jingping görüşmede, "Ateşle oynayanlar onun tarafından yok edilecektir. Umarım ABD bunu açıkça görüyordur" dedi. Öte yandan Jingping, ABD'ye iki ülke arasındaki ilişkilerin temeli kabul edilen üç bildiriyi uygulama çağrısında bulundu. 

Şi Jingping, Çin'in toprak bütünlüğünü "kararlı bir şekilde" koruyacaklarını söylerken, "Bu, Çin'in 1.4 milyardan fazla insanının isteği" dedi.

Şi, geçen Kasım ayında da tehditkar açıklamalarda bulunarak Tayvan'ın "bağımsızlığa yönelik adımlar atması" durumunda Çin'in "kesin bir şekilde" karşılık vereceğini söylemişti.

ABD, Çin'den çok daha kısa bir açıklama yayımlayarak Biden'ın "Statükoyu veya Tayvan Boğazı'nda barışı bozacak herhangi bir tek taraflı hamleye karşıyız" dediği ifade edildi. 

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Çin'in açıklaması hakkında yorum yapmayarak, iki liderin "direkt ve açık bir şekilde konuştuğunu" söyledi. 


Moscow Times | Moskova hostel yangınında 8 yabancı öldü

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir hostelde çıkan yangında 8 yabancı ülke vatandaşı hayatını kaybetti. Yangında dört kişinin de yaralandığı belirtildi. 

Rusya devlet haber ajansı TASS'a konuşan ismi paylaşılmayan bir acil durum servisi kaynağı,  yangının binanın hostel olarak kullanılan ilk katında başladığını ve gerekçesinin ekipmanlardan birinin kısa devre yapması olduğunu düşündüklerini belirtti. 

Apartman binasından toplamda 200 kişinin tahliye edildiği belirtilirken, hostel olarak kullanılan zemin katta 8 yabancı ülke vatandaşının hayatını kaybettiği belirtildi. 4 kişinin de yangın sırasında apartman binasının üst katlarından atladıktan sonra yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı ifade edildi.

TASS'ın aktardığına göre hostelde kalanların camlardaki demir parmaklıklar ve engellenmiş acil durum çıkışları nedeniyle binadan çıkamadığı düşünülüyor. Hostel sahiplerinin yangın alarmını kapatmış olma ihtimali üzerinde de durulduğu belirtildi. 8 kişinin de duman soluduğu için hayatını kaybettiğine inanılıyor. 

Kaynaklara göre hostelde hayatını kaybedenler, ismi paylaşılmayan ülkelerden gelmiş göçmenlerdi. Yetkililer, ölümlere sebep olduğu düşünülen güvenlik ihlalleri hakkında soruşturma başlattı.


Al Jazeera | Ukrayna, Rus güçlerine yönelik karşı saldırılarını artırdı 

Ukrayna, kaybettiği toprakları geri almak için bir karşı atak başlatırken Kiev, Rusya'nın Herson, Melitopol ve Zaporijya'ya tekrar askerler göndermeye başladığını söyledi. Ukraynalı yetkililer, bölgeleri geri almaya çalışacaklarını ve sivillerin bu şehirden çıkması gerektiğini belirtti.  Al Jazeera, bu bilgi doğruysa Rusya'nın aylar sonra ilk kez defansif pozisyona geçtiğini gösterdiğini ifade etti. Rusya, Donetsk bölgesinin kalbindeki Sloviansk ve Kramatorsk'u ele geçirmek için saldırılarını sürdürüyor.