Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Ukrayna tahılı, savaşın başından bu yana ilk kez Karadeniz'in ötesinde

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

04 Ağustos 2022 09:54

T24 Dış Haberler

Britanya’da Muhafazakâr Parti liderliği ve başbakanlık yarışındaki Dışişleri Bakanı Liz Truss, parti üyelerinin davetli olduğu “Fizz with Liz” adlı bir şampanyalı yemek soru işaretleri doğurdu. ABD'nin yasama organı Kongre'nin üst meclisi Senato, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasını destekledi. 24 Şubat'ta Rus işgalinin başlamasından bu yana ilk kez Ukrayna tahılı taşıyan bir gemi, İstanbul'da denetimden geçtikten sonra Boğazı geçerek Karadeniz'in ötesine açıldı. 

4 Ağustos 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | “Aşırı sağcı internet ortamı çocukları radikalleştiriyor”

Britanya’da uzmanlar, küçük çocukların giderek daha fazla aşırıcı ideolojilere maruz kaldığı konusunda uyarıda bulundu. Özellikle internet üzerindeki aşırı sağcı sitelerin, çocukları radikalleştirilmesinde önemli bir oynadığını söyledi. Öğretmenler, polisler ve topluluk liderler, internette çocuk denetimi olmayan ortamda girilen sitelerin sorun yaratabileceğini söyledi. Çocukları ırkçı, aşırı sağcı ideolojilere çekmek isteyen kişilerin chat odaları, oyun forumları gibi platformlardan faydalanabileceği belirtildi.


The Independent | Truss, Muhafazakâr Partililere verilen pahalı yemekle ilgili sorularla karşı karşıya

Britanya’da Muhafazakâr Parti liderliği ve başbakanlık yarışındaki Dışişleri Bakanı Liz Truss, parti üyelerinin davetli olduğu “Fizz with Liz” adlı bir şampanyalı yemek soru işaretleri doğurdu. Muhafazakâr Partili vekillerin davetli olduğu, 3 bin pound tuttuğu belirtilen yemeğin kayda geçmediği tespit edildi. Muhafazakâr Partililerin 300 pound’u aşan ağırlama masraflarını bildirmesi gerekirken Truss’ın sözcüsü, bu yemeği kendisinin organize etmediğini savundu.


New York Times | Senato, iki ülkenin NATO'ya eklenmesini onayladı

ABD'nin yasama organı Kongre'nin üst meclisi Senato, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasını destekledi. 

Senato'da iki kuzey ülkesinin ittifaka üyeliği 95'e karşı bir oy ile kabul edildi. Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine tek karşı oyu Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley attı. 

Demokrat Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, ''Finlandiya ve İsveç'in üyeliği NATO'yu daha da güçlendirecek. Putin'in Ukrayna'daki ahlak dışı ve nedensiz savaşına baktığımızda bu çok daha fazla aciliyet kazanıyor'' dedi.

Geçmişte ittifak dışında kalmayı tercih etmiş iki kuzey ülkesinin NATO'ya katılma kararını Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra verdiğine dikkat çeken Schumer, ''Putin, NATO'yu güçlendiriyor. Hiçbir durum bunu daha iyi gözler önüne seremezdi'' dedi.

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya girebilmesi için 30 üye ülkenin de onayı gerekiyor. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, iki ülkenin terörle mücadele konusundaki taahhütlerine uymaması durumunda üyeliğin TBMM'den geçmeyebileceğinin sinyallerini vermişti.


Wall Street Journal | Ukrayna tahılının Karadeniz'in ötesine geçmesine izin verildi

24 Şubat'ta Rus işgalinin başlamasından bu yana ilk kez Ukrayna tahılı taşıyan bir gemi, İstanbul'da denetimden geçtikten sonra Boğazı geçerek Karadeniz'in ötesine açıldı. 

Milli Savunma Üniversitesi Yerleşkesinde oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezinde görevli Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri, Lübnan'a gitmek üzere Ukrayna'dan hareket eden ve salı akşam saatlerinde İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişine demirleyen gemide çarşamba günü incelemelerde bulundu.


Moscow Times | Rusya, Azerbaycan'ı Karabağ ateşkesini bozmakla suçladı

Bakü, Dağlık Karabağ'da 'yasa dışı Ermeni silahlı gruplarla' çıkan çatışmada 3 askerinin öldüğünü açıkladıktan sonra Rusya, Azerbaycan'ı ateşkesi bozmakla suçladı.

Rusya, ''Durumu stabilize etmek için gerekli adımların atılacağını'' söyledi.


Le Monde | Tayvan: ABD’den ziyaret; Çin’in öfkesi ve tehditleri

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çin’in askeri tehditlerine rağmen bu hafta Tayvan’a bir ziyarette bulundu. Pelosi’nin Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüştüğü, parlamentoya seslendiği ziyaretin ardından, ziyarete sert tepkide bulunan Çin, Tayvan etrafında askeri tatbikatlara başladı. Çin ordusu, Tayvan çevresinde 6 farklı lokasyonda 6 gün boyunca askeri tatbikat yapacak.


Al Jazeera | Irak’ta Sadr, parlamentonun feshi ve erken seçim çağrısında bulundu

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, parlamentonun feshedilmesini ve erken seçime gidilmesini istedi. Sadr, yaptığı televizyon konuşmasında, başkent Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'deki destekçilerine talepleri yerine gelene kadar oturma eylemlerine devam etmeleri çağrısı yaptı. Şii dini ve siyasi lider Sadr, İran destekli Şii siyasi rakiplerine diyalog ve uzlaşı kapısını kapatarak, parlamentonun lağvedilmesini ve erken seçim yapılmasını istedi.