Medya

Faruk Bildirici: Kemal Öztürk, "ENAG merkezi"ni düzeltmek için soruşturmayı beklememeliydi

Medya Ombudsmanı Bildirici, Veysel Ulusoy ile Kemal Öztürk arasındaki "düzeltme" tartışmasını inceledi

02 Temmuz 2022 10:28

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, HaberTürk yazarı Kemal Öztürk ile Prof. Veysel Ulusoy ve ekibinin kurduğu Enflasyon Araştırmaları Grubu (ENAG) arasında, Yeditepe Rektörlüğü'nün soruşturması ile sonuçlanan tartışmayı, iki tarafın da görüşlerini alarak değerlendirdi.

Bildirici, rektörlüğün soruşturmayı, Öztürk'ün haberinde yer alan "ENAG'ın merkezi üniversite" ifadesi üzerine açmasına ilişkin olarak, "Fotoğraflar da üniversitede çekildiği için ENAG’ın merkezinin üniversite olduğu izlenimi doğuyordu. Ancak Ulusoy, bunun yanlış olduğunu belirterek, düzeltilmesini istemişti. Öztürk beklediği düzeltmeyi yapmayıp, üstüne bir de sosyal medyadan ENAG’ı eleştirince Ulusoy da onu suçlayan paylaşımda bulunmuş, tartışmaya başlamışlardı" dedi. 

Bildirici, şu ifadeleri kullandı:

"Tartışmanın bir başka boyutu da ENAG projesinin tamamlanmamış bir doktora tezi üzerinden yürütüldüğüne ilişkindi. Öztürk bir yazısında 'Tüm ülke aslında kabul edilmemiş, doğruluğu tez izleme komitesi tarafından onaylanmamış bir doktora tezinin, ‘yanlış ve yanıltıcı’ enflasyon sonuçlarını tartışıyor. Bu büyük bir hatadır ve Ulusoy bu yanlışı bilerek yapıyor' ifadesini kullanmıştı. 

Bildirici, her iki tarafın açıklamalarını ve sosyal medyada yürüyen tartışmayı gazetecilik etiği üzerinden değerlendirdiği yazısında Kemal Öztürk'ün ifadelerine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Fakat gelinen noktada Öztürk’ün 'yargı' belirten ifadeler kullanması başka bir gazetecilik sorunu doğuruyor. ENAG’ın aylık enflasyon oranı açıklamalarının 'yanlış ve yanıltıcı' olduğu rektörlüğün soruşturma yazısındaki bir suçlama. Soruşturma yazısında öne sürülen bir suçlamayı, sonuçlanmış kabul edip bunun üzerinden hüküm inşa edilemez. Ama Öztürk bana gönderdiği yanıtında 'yanlış ve yanıltıcı' nitelemesi yapmakla kalmayıp, sosyal medyadaki paylaşımında da soruşturma bitmiş gibi '@YeditepeUni soruşturma başlattı. Fakat V. Ulusoy ve üniversitenin etik olmayan bir süreç izledikleri de ortaya çıktı' diye yazdı. Bir gazetecinin suçlama üzerinden yargı oluşturması yanlış."

Yazının tamamı için tıklayın.