Politika

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, Kobani duruşması öncesi konuştu: Bu dava Türkiye siyasetini dizayn etmek için hazırlanan en önemli mühendislik projesidir

"Biz direnmeyi biliriz, her türlü hukuksuzluğa karşı da sözümüz var"

07 Temmuz 2022 11:47

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 sanığın yargılandığı Kobani Davası'na ilişkin konuştu. Sancar, "Kobani Davası'nın Türkiye siyasetini dizayn etme konusundaki mühendislik projelerinin bir parçasıdır. Biz direnmeyi biliriz, her türlü hukuksuzluğa karşı da sözümüz var" dedi. 

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kobani duruşması öncesi Sincan Cezaevi Kampüsü önünde açıklamalarda bulundu. 

 "Biz direnmeyi biliriz, her türlü hukuksuzluğa karşı da sözümüz var" diyen Sancar sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son zamanlarda davayı hızlandırmaya yönelik kararlar çoğaldı, savunma hakkı yok sayılıyor. Savunmaya imkan tanınmıyor, süreler çok kısaltılıyor. Böylece 3 bin 500 sayfalık iddianame 324 klasörden oluşan davada gerçek bir savunma yapılması imkansız hale getiriliyor. Gizli tanık uygulamasının burada yeni bir örneği ile karşı karşıyayız. Gizli tanık ancak istisnai başvurulacak bir uygulamadır ancak özel şartlar varsa bu yola gidilebilir. Oysa Kobani Kumpas Davasında gizli tanık uygulaması kural haline gelmiştir. Gizli tanık bile gizli dinlenebilir haline geldi. Hafta sonu mahkeme heyeti bir gizli tanığı yargılanan arkadaşlarımız ve avukatların bilgisi dışında dinledi. Gizli tanığı gizli dinleme operasyonuna da böyle bir yargılama hukukunda tanık olduk. 

"Bu davayı sadece HDP yönelik değerlendirmek büyük yanılgı olur"

Bu dava Türkiye siyasetini dizayn etme konusundaki kapsamlı mühendislik projesinin önemli bir parçasıdır. Sadece arkadaşlarımızın özgürlüğü gasp edilmiyor, günleri, ayları, yılları çalınmıyor, asıl yapılmak istenen bu ülkenin geleceğinin gasp edilmesidir. Bu ülkenin hukuka uygun bir geleceğinin gasp edilmesidir. Bu ülkenin demokratik ve hukuk devletine uygun geleceğinin gasp edilmesidir. Demokrasi mücadelesini sindirme, gelecek adına umutları boğma çabasıdır karşı karşıya kaldığımız. O nedenle bu kumpas davasını sadece HDP’ye yönelik bir uygulama ve özel durum olarak nitelendirmek büyük hata olur."

Seçimler yaklaştıkça mahkeme heyetinin iktidardan aldığı talimatlara göre hareket ettiğini ifade eden Sancar, "Yani hukuktan değil iktidardan talimat alıyor. Bunun çok açık örneğini geçtiğimiz haftalarda yaşadık. Bu yargılama için özel olarak atanan Bahtiyar Çolak uzun süre mahkeme başkanlığı yaptı, ardından görevden alındı, ardından çete operasyonunda gözaltına alındı, ev hapsinde tutuldu. Bunun yargılamanın hangi dinamikler, saikler ve hedeflerle yürütüldüğünü ortaya koyan açık bir durum olduğunu kim gözden kaçırabilir. Bizim çağrımız; biz direnmeyi biliriz, her türlü hukuksuzluğa karşı sözümüz var, bu sözü de her şart altında söyleriz. Tıpkı burada duruşma salonunda arkadaşlarımızın o sözü, o hakikatin sözünü en etkili şekilde dile getirmelerinde olduğu. Arkadaşlarımız hakikati dile getiriyorlar, sözlerini en cesur şekilde söylüyorlar. Bizler, halkımız, her alanda hakikati söylemeye devam edeceğiz." diye konuştu. 

Sancar konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu bir kumpas davasıdır. Türkiye siyasetini dizayn etme politikasının önemli bir halkasıdır. Hiçbir muhalefet partisi, derdi demokrasi ve adalet olan hiçbir çevrenin buradaki kumpasa seyirci kalmaması gerekiyor. Burada hazırlanan gelecek ya da düzen ülkenin nasıl bir geleceğe mahkum edilmek istendiğinin tipik bir örneğidir. Çarpıcı bir timsalidir. Adaletsizliğe her alanda karşı çıkmazsak her alana adaletsizliğin yayılmasını da önleyemeyiz. "