06 Mayıs 2025 13:32
Güncelleme: 06 Mayıs 2025 15:34
T24 Haber Merkezi
İstanbul Planlama Ajansı (İPA)'nın son yayımladığı "İstanbul'da Gençliğin Sosyoekonomik Profili" raporunda, İstanbul'daki gençlerin üniversite eğitimi sonrası iş bulma noktasında yaşadıkları zorluklar ön plana çıkarken, gençlerin yarısının asgari ücret düzeyinde bir maaşla işe başladıkları belirtildi.
İPA'nın son raporunda, İstanbul’daki gençlerin sosyoekonomik ve psikolojik durumları derinlemesine yüz-yüze görüşmeler ile araştırılarak, önemli bulgulara ulaşıldı.
Raporda, resmi TÜİK verilerine göre 15-29 yaş aralığında 3.6 milyondan fazla gencin yaşadığı İstanbul'da, son 20 yılda gençlerin yaşam kalitesindeki düşüşün özellikle ekonomik ve sosyal olanakların verimsiz hale gelmesiyle daha da derinleştiği kaydediliyor.
Üniversitelerin özellikle Psikoloji, Mimarlık, İnşaat Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olan gençlerin, iş yaşamına direkt olarak asgari ücretle başladıkları kaydedildi. Ülkenin içerisinde bulunduğu atmosfer, siyaset ve ekonomik çerçeve nedeniyle, gençler arasında pozitif duygulara ulaşmanın gitgide zorlaştığı ve mutsuzluk oranının arttığı öne çıktı.
Sosyal medyada sıkça karşılaşılan ve ekonominin durumunu göstermek için kullanılan "çay-simit hesabına" göre, son 20 yılda KYK bursu veya öğrenim kredisi alan bir öğrencinin alım gücü yüzde 84 oranında azalmış bulunuyor.
Bir diğer çarpıcı bulgu ise bundan tam 20 yıl önce 2005 senesinde KYK bursu/öğrenim kredisi ile 5,67 gram altın alınabilirken, 2025 yılında bu oranın 0,88 grama düşmüş olması. İPA'nın bu durumu görselleştirdiği grafik aşağıda yer alıyor:
Raporun sonuç kısmında ekonomik, sosyal ve siyasal belirsizlikler vurgulanarak, "Gençlerin yaşadığı sorunları farklı boyutlarıyla ortaya koyan bu çalışma; gençlik politikalarının istihdamın ötesinde çok boyutlu bir yaklaşıma ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Buna göre gençlerin yaşamlarının tüm alanlarını kapsayan; eğitim-istihdam uyumunu sağlayan, konut ve gelir güvencesi sunan, liyakati esas alan ve aidiyet duygusunu güçlendiren bütüncül sosyal politikalara ihtiyacı vardır. Bu sosyal politikalara en çok araştırma kapsamında görüşülen, tüm zorluklara rağmen umudunu hala koruyan, vazgeçmeyen gençler için yönelmek gerekmektedir." ifadelerine yer verildi.
© Tüm hakları saklıdır.