Ekonomi

İsmet Berkan: Tayyip Erdoğan’ın rüyada olup olmadığını anlamasına yarayacak bir cihaza ihtiyaç var

"Yarın petrol fiyatı 50 dolara düşse, buğday fiyatı yarı yarıya azalsa Türkiye’de enflasyon düşmeyecek"

23 Haziran 2022 11:25

Karar yazarı İsmet Berkan, döviz fiyatında artış ile hayat pahalılığı haricinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bahsetmediği "döviz darboğazı" sorunu olduğunu söylerken, " Üstelik biz bu darboğazı ihracatımızın 220 milyar doların üzerine çıktığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu darboğazın en büyük sebebi, Merkez Bankası’sının Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla son 4 yıldır nafile bir çabayla doların fiyatını belirlemeye kalkışması. Bu uğurda kamu bankaları aracılığıyla piyasaya yapılan müdahaleler sonucu satılan döviz miktarı 170 milyar doları geçmiş durumda" dedi. 

Berkan, "Gerçekler ve rüyalar arasında" başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Biz bu sıkıntıyı giderek derecesi artan biçimde 2018’in ilkbaharından beri yaşıyoruz. 2017’de ekonomiyi canlandırmak için muazzam bir kredi genişlemesine gittik, o iç tüketimi pompaladı ve enflasyonu patlattı. enflasyon döviz fiyatındaki artışı getirdi. Dikkat edin döviz darboğazımızla enflasyon arasında da birbirini besleyen bir ilişki var. Döviz artınca enflasyon artıyor, enflasyon arttı diye doların fiyatı da artıyor.

Yani bizim yaşadığımız yüksek enflasyon ve yüksek döviz kuru sıkıntısının salgınla da, Ukrayna savaşıyla da ilgisi dolaylı ve ikincil. Biz bu sıkıntıya daha önce girdik; salgın hastalık, onun yol açtığı ekonomik durgunluk, ardından Ukrayna savaşının yol açtıkları bizim mevcut enflasyon ve yüksek kur alt seviyemizi daha da yükseltti.

Yarın petrol fiyatı 50 dolara düşse, buğday fiyatı yarı yarıya azalsa Türkiye’de enflasyon düşmeyecek. Oysa Cumhurbaşkanı düşeceğine inanıyor.

Esas olarak elimizde üreten, yatırım yapıp büyümek isteyen, yerinde duramayan bir Türkiye var. Ama merkezi yönetimin içinde yaşadığı rüya alemi, o Türkiye’nin potansiyelini gerçekleştirmesine sadece engel olmuyor, halkını fakirleştirerek her birimizin hayatında uzun süre kalacak hasarlar da bırakıyor.

Tayyip Erdoğan’ın rüyada olup olmadığını anlamasına yarayacak bir cihaza ihtiyaç var. Meclis’e sunulan ek bütçe, tümüyle rüyada olmadığını gösterdi ama tümüyle gerçekler aleminde de değil Erdoğan."