Çevre

Mahkeme, Sinpaş'ın Kızılbük projesine dair verilen 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal etti

03 Ağustos 2022 21:57

Muğla’nın Marmaris ilçesinde Kızılbük Koyu’nda 30 yıl önce başlatılan ve sonrasında Sinpaş GYO’ya satılan otel-devremülk projesine ilişkin mahkeme, "ÇED raporu gerekli değildir"  kararını iptal etti. Mahkeme kararında, otel ve konut projesi bir arada yer alan projenin ÇED'den muaf tutulamayacağı vurgulandı.

Sinpaş GYO, otel projesi için milli park içerine şantiye kapısı koyunca çevreciler duruma tepki gösterdi. Marmaris Kent Konseyi, "Sinpaş'a tahsis edilen arazi yok, kapıyı kaldırsınlar" dedi. Marmaris'te Sinpaş GYO tarafından yürütülen otel ve devremülk projesi tepki çekti. 'ÇED gerekli değildir' kararı bulunan şantiye alanına bir kilometre mesafede, milli park arazisi içine koyulan kapının kaldırılması talep ediliyor.

'ÇED gerekli değildir’ kararı verilmişti

Proje için 13 Ağustos 2021 tarihinde ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı verilmişti. Marmaris Kent Konseyi, ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için yargı sürecini başlatmıştı. Bilirkişi raporunda, Sinpaş’ın Kızılbük koyuna inşa ettiği devasa tesis Milli Park’ı, kıyıyı, ormanı ve endemik türleri tahrip ettiği belirtilmişti. Ayrıca raporda yasaya aykırı pek çok şey bulunmuştu. Buna rağmen şirket inşaattı bitirme noktasına geldi.

TIKLAYIN | Kızılbük Koyu: Marmaris Belediyesi topu çevre il müdürlüğüne attı; şirket patlayıcı iddiasını yalanlamadı, “Bakir ve ağaçlıklı bir alan değildir” dedi

TIKLAYIN | Marmaris Kızılbük koyundaki inşaat sürüyor; “Projedeki sınırlar ihlal edilmiş, kumsal tahrip edilip, kıyıdaki ağaçlar kesilerek denizin dibine beton santrali kurulmuş!”

TIKLAYIN - İsmail Saymaz: Dağda yangını söndürürken, yamaçtaki koya 'ÇED Gerekli değildir' raporu vermişler

TIKLAYIN - AKP'li milletvekilinin şirketi tarafından Kızılkum Koyu'nda proje çalışması başlatıldı!

TIKLAYIN - Davalar devam ederken Sinpaş, milli parkın içine şantiye kapısı açtı