Gündem

Sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi Meclis'te | AKP Grup Başkanı Güler: Ötanazi imkânı tanıyoruz

12 Temmuz 2024 15:28

Sokaktaki hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, "Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, herhangi bir şekilde rehabilite edilme imkanı olmayan ve özelliği itibarıyla anatomik yapısı bozulmuş gerekirse mevcut ırksal özelliği itibarıyla sahiplendirilme imkanı olmayan sahipsiz köpeklerin ve diğer hayvanların da uluslararası literatürde DSÖ'de ve uluslararası yargıya taşınmış birçok noktada hukuki ve sağlık kavramı yoluyla belirlenmiş bir kavramı kullanıyoruz ; ötenazi kavramını. Mevcut bu köpeklerin ötenazi yoluyla da mevcut bakım evlerini yaşam kalitesinin niteliğinin artırılmasını... Orada da sağlıklı hayvanların daha iyi bakılması için bu hayvanların ötanazi yoluyla da hayatlarına son verme noktasında bir imkânı tanıyoruz" dedi. 
 
AKP Grup Başkanı Güler 
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, kanun teklifine ilişkin şu açıklamaları yaptı:

"Düzenleme, hayvanlarımızın bulundukları yerden alınması, sağlıklı barınaklarda bulundurulması ve güçlü bir şekilde sahiplendirilme anlayışı taşıyan bir özelliği taşıyor.

Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite imkanı olmayan sahipsiz köpeklerin uyutulması yani ötenazi kavramını da bu düzenlemede getiriyoruz. Kanun emrine uymayanlara da 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasını öngören bir yaptırımı getiriyoruz.

(Belediyelerin sorumlulukları) 2028 yılına kadar belediyelere geçiş dönemi için bir imkan sağlıyoruz. Bu konuda çok iyi örnekler olduğu kadar, çok kötü örnekler de var. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bu konuda çok doğru bir örnektir.

Sokak, hayvanlar için bir yaşam alanı olarak tarif edilemez. Daha kaliteli, daha korunaklı yaşam alanlarında olmayı hak ediyorlar. Bu kanunumuzda herhangi bir sebep olmadan bir hayvanımızı öldürdüğünüzde 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası getiriyoruz 

(Hazır mamaların bağımlılık yaptığı iddiası) Mamalara alışmış hayvanlar, evsel gıdalarla beslenemiyor. Bu mamalar hayvanlarda bağımlılık yapıyor

Biz merhamet iklimine uygun bir çalışma yaptık. Göçmen kuşlarına kuş sarayları yapmışız, kedi evleri yapmışız. Fakat toplum sağlığını da korumamız gerekiyor."