Spor

TFF Başkanı Büyükekşi'den Beşiktaş'a yanıt: 'Şu hakemi istiyoruz, bu hakemi istemiyoruz' lafları bizde karşılık kesinlikle bulmaz

18 Ağustos 2022 15:06

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi'nin  hakem Yasin Kol'la ilgili çıkışına, "Şu hakemi istiyoruz, bu hakemi istemiyoruz' lafları bizde karşılık kesinlikle bulmaz" yanıtını verdi.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Riva'da düzenlenen Merkez Hakem Kurulu Eğitim Semineri'nde Beşiktaş'ın hakem Yasin Kol'la ilgili talebine değindi. Büyükekşi'nin açıklamaları şu şekilde:

"Gerek adaylık dönemimde gerekse de göreve geldiğimiz dönemde fair-play'in konuşulduğu, izleyenlerin zevk alacağı bir futbolu oluşturmak için yola çıktık. Hakemlerimizle ilgili iyileştirme geliştirme çabalarına başladık. Düzgün işleyen, itiraz edenlerin bile destekleyeceği bir sistem kurmak istiyorduk. Bu sistem bugünden yarına çok daha iyi olacak. bunun için sabır gereklidir. Her şey çok açık, anlaşılır ve şeffaf olacak. Hakem hataların çok daha az konuşulduğu bir ortam oluşturacağız.

"Hakem atamaları MHK ve ya TFF insiyatifiyle gerçekleşmiyor"

VAR'da teknik olanaklarımızı daha da geliştirdik. Saha ve VAR hakemimizi ayırdık. Hakem VAR iletişimini asgari düzeye indirip sadece fayda odaklı diyaloğa indirdik. Bu yapının ilk iki haftasında yüksek bir verimlilikle işlemesi doğru yolda olduğumuzu gösterdi. Hakem atamalarımız sayısal gözlemci raporlarının sisteme girilmesiyle algoritmanın yaptığı değerlendirmeyle gerçekleşiyor. Hakem atamaları MHK ve ya TFF insiyatifiyle gerçekleşmiyor.

Hakem atamalarını algoritma yapıyor. 'O hakemi istemiyorum, bu hakemi istemiyorum' sözlerinin karşılığı bizde yok. Bunu herkes böyle bilsin.

"Süper Lig hakem havuzunu genişletmek istiyoruz"

Daha fazla maç oynandıkça elimizde daha fazla veri olacak. Henüz 2. haftadayız. Bu güzel sisteme inanmanızı ve güvenmenizi istiyoruz. Sabır ve anlayış rica ediyorum arkadaşlar.

Süper Lig'in 4. haftasından itibaren MHK Başkanvekili ve MHK Hakem Danışmanı, her hafta salı günü yayıncı kuruluşla belirlenen bir saatte haftanın hakem performanslarını görüntülü olarak değerlendirecekler.

Süper Lig hakem havuzunu genişletmek istiyoruz. Algoritmamızın kriterlerine uyan 1. Lig hakemlerine de Süper Lig'de görev vermeye başlayacağız."