Dış Politikayla İçli Dışlı

Ankara KKTC'ye 'baskı rejimi'ni ihraç etme yolunda

M. Kaan Kurtuluş ve Barçın Yinanç, Dış Politika ile İçli Dışlı'da yorumladı

02 Haziran 2022 14:35

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lider Nikos Anastasiadis'in mektup yoluyla gönderdiği 'Güven Yaratıcı Önlemler' önerilerine "Samimiyetini kanıtlamalı" yanıtını verdi. 

KKTC'nin Maraş'ı yerleşime açma isteğinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından 'telaşla' karşılandığını ifade eden T24 dış politika yorumcusu Barçın Yinanç, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin masaya koyduğu teklifler Türk tarafının kabul edebileceği özellikler taşımıyor. Çünkü bir takım kulplar var bu önerilerin altında. Örneğin, Ercan Havalimanı açılsın ama Rum tarafı olarak bütün adanın hava kontrolünü ben alayım. Onun dışında bir takım maddelerde Türk tarafının kabul edemeyeceği detaylar da var" dedi. 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lider Nikos Anastasiadis'in mektubunun demokratik bir ortamda tartışılmadığını,  KKTC toplumunun mektubu Rum basınından okuduğunu hatırlatan Yinanç, "Maalesef gözlemlediğimiz bir gidişat var ki bu da; KKTC'deki demokratik ortamın giderek daha daralmış olması ve özellikle de Ankara'nın bütün ipleri eline alıp, topluma da danışmadan oradaki hükümeti tamamen AKP'nin siyasi bürosu olarak kullanırız ve bütün süreci Ankara'dan yönetiriz anlayışı" diye konuştu.

Yinaç, KKTC'de yaşanan son gelişmelere ilişkin detayları anlatarak "Ankara, KKTC'yi kendine benzetmeye çalışıyor" yorumunu yaptı. 

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya ile yaşadığı NATO gerilimi...

ABD'nin, Türkiye'nin Suriye'nin Kuzeyine olası bir operasyonuna ilişkin tavrı...

Uluslararası arenada konuşulan Türkiye'nin ürettiği SİHA ve İHA'lar...

İsrail'in Türkiye'ye seyahat uyarısı...

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'un Türkiye ziyareti planı...

Türkiye’nin KKTC'ye artan müdahaleleri...

Adanın kuzeyinde Türkiye’yle ilişkileri eleştirilere yönelik ceza tartışmaları...

M. Kaan Kurtuluş ve Barçın Yinanç, Dış Politika ile İçli Dışlı'da yorumladı.