Dış Politikayla İçli Dışlı

Diplomasi trafiği hızlı, sonuçlar sınırlı

T24 dış politika analisti Barçın Yinanç ve T24 Dış Politika Editörü Metin Kaan Kurtuluş yorumladı

23 Haziran 2022 14:56

x8bxi7ySuudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Ankara'ya geldi. Karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Veliaht Prens bir araya geldi. Baş başa yapılan görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Görüşmenin ardından açıklanan ortak bildiride karşılıklı ticaretin geliştirilmesi, turizmle ilgili ortak faaliyetlerin teşvik edilmesi kararları alındı. 

Suudi Arabistan ile 15 Temmuz darbe girişimi ve Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası gerilen ilişkinlerin normalleşmesi amacıyla yapılan temasların Türkiye'nin ekonomik beklentilerini karşılama amacını taşıdığı ifade edilirken, ziyareti değerlendiren T24 dış politika analisti Barçın Yinanç, "Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Mısır'a gittiğinde 30 milyar dolarlık bir yatırım anlaşmasına imza atmıştı. Halbuki bu kadar beklentiye rağmen Türkiye'ye somut bir yatırım mesajı çıkmadı" dedi. 

Erdoğan'ın Muhammed bin Selman'ı uğurlamak için havalimanına kadar gittiğini hatırlatan Yinanç, "AK Parti'nin 'dün dündür bugün bügündür' politikasına bir örnek bu ziyaret. Kaşıkçı cinayeti sonrası Erdoğan, Veliaht Prense ciddi eleştirilerde bulunmuştu ama bu 'u dönüşü' sadece Türkiye'ye özel değil. Fransa ve ABD'de Veliaht Prensle yakınlaşmaya başladı" dedi. 

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Türkiye ziyareti ile dünyaya Cemal Kaşıkçı cinayetinde kendini akladığı mesajını verdiğini söyleyen Yinanç, "Suudi Arabistan'ın en önemli kazancı kaşıkçı cinayetinin aklanması. Prens Ankara ziyareti ile bu dosyanın kendisi için kapandığı mesajını veriyor" diye konuştu.

Diplomasi trafiği hızlı, sonuçlar sınırlı..

Suudi prensin ziyaretinden istenen elde edilebildi mi?

İsrail Dışişleri Bakanı neden jet hızıyla Türkiye’de...

NATO zirvesinde Türkiye’yle ek krizler kapıda...

T24 dış politika analisti Barçın Yinanç ve T24 Dış Politika Editörü Metin Kaan Kurtuluş dış politikadaki son gelişmeleri yorumladı.