Haberler

Mansur Yavaş: Halkın bütçesini tek başınıza harcayamazsınız

07 Temmuz 2022 13:55

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent’te katılımcı yönetim anlayışını yaygınlaştırmak amacıyla ‘Başkent Araştırmaları Merkezi’ni kurdu. Çalıştayda konuşan ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Halkın bütçesini tek başınıza harcayamazsınız. Vatandaşların önceliklerini öğrenip onları yerine getirmeniz lazım. İşte o zaman tam anlamıyla yerel demokrasi gerçekleşecektir” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde katılımcılık ilkesi kapsamında bilimsel verilerin toplanarak, uluslararası rekabet düzeyinde politika geliştirebilmesi amacıyla ‘Başkent Araştırmaları Merkezi’ kuruldu. Sürdürülebilir Kent Hedefleri doğrultusunda çalışmalarını şekillendirecek olan merkezin açılış töreni, eş zamanlı düzenlenen çalıştaya da ev sahipliği yaptı.

Ankara’daki üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları ile çok sayıda Başkentlinin katılımıyla gerçekleşen ilk çalıştayın açılışını Yavaş yaptı.

"Vatandaşların önceliklerini yerine getirmeniz lazım"

Konuşmasına kentteki katılımcı kültür ve ortak akla verdikleri önemden bahsederek başlayan Yavaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Halkın bütçesini yönetiyorsunuz. Tek başınıza bu parayı harcayamazsınız. Vatandaşların önceliklerini öğrenip, onları yerine getirmeniz lazım. İşte o zaman tam anlamıyla yerel demokrasi gerçekleşecektir. İşte o zaman vergilerin yol, su, elektrik gibi geldiğini herkes görecek. Ödediği vergilerin hizmete döndüğünü görünce yöneticiden hesap soracak ve yönetici hesap verecektir.

"Açık veri sistemine geçiyoruz"

Ankara’nın geleceğini ve geçmişini konuşurken sizlere en çok lazım olacak şeylerden bir tanesi verilerdir. Biz Türkiye’de belki dünyanın sayılı açık veri sistemine geçiyoruz, Şeffaf Ankara olarak… Ankara ile ilgili kaç kişi sosyal yardımlardan faydalanıyor, kaç kişi otobüs kullanıyor, hangi saatlerde yoğun oluyor, aslında aklınıza gelebilecek tüm konularda açık verileri internetten yayınlamaya başlayacağız. Zaten yaptığımız harcamaları yayınlıyorduk ama bu söylediğimiz belki Türkiye’de bir numara olacak şekilde Ankara’daki tüm verileri toplayıp özellikle üniversitelerin emrine verip, onların bu verilerden yararlanmaları, öğrencilere ödev vermeleri ve Ankara’nın geleceğini planlarken de bizlere yardımcı olmalarını sağlayacağız. Buradan çok güzel sonuçlar çıkacağına inanıyorum.” (ANKA)