Muammer Brav'la 'Ekşın'

Suriye savaşı atmosferinde sıradan iki insanın sıradışı aşk hikayesi: Müjde

Müjde’yi başrol oyuncusu Lale Mansur ile senarist ve yönetmeni Alphan Eşeli T24’e anlattı

02 Nisan 2022 13:00

Suriye savaşının başlamasıyla hayatları sonsuza dek değişen iki insanın hikayesini anlatan ‘Müjde' filminin başrol oyuncusu Lale Mansur ile yönetmen ve senaristi Alphan Eşeli, Ekşın'da  Muammer Brav’ın konuğu oldu.

Ödüllü yönetmen Alphan Eşeli'nin imzasını taşıyan kısa film Müjde, 16 Mart’ta uluslararası film platformu MUBI'de global lansmanını yaparak dünya çapında ilk kez izleyicilerle buluştu. Lale Mansur ile Alphan Eşeli, 'Müjde’yi ve yeni projelerini T24'te Muammer Brav'a anlattı.

"‘Coen Kardeşlere’ taş çıkarır bir filmdi” 

Oyuncu Lale Mansur, Müjde filminin hikayesini “Ciddi boyutlara ulaşan mülteci konusunu işleyen ve bununla ilgili her şeyin yeterince olduğu, öz ve çok güzel bir film” sözleriyle anlattı. ‘Müjde’nin mültecileri konu edinen birbiriyle bağlantılı bir dörtlemenin üçüncü filmi olduğunu ifade eden Mansur, “Her film kendimizi bir etik soruyla baş başa bırakıyor ve ‘Coen Kardeşlere’ taş çıkarır bir film” dedi.

"Müjde, Suriye savaşını her boyutuyla anlatan aşk temalı bir film"

Yönetmen Alphan Eşeli de Müjde filminin yolculuğunun nasıl başladığını şöyle anlattı:

2015 yılında Erdem Tepegöz’ün ‘Kıyıdakiler’ adlı bir antoloji projesi vardı. Bu projede bir bölüm yönettim; ‘Küçük Kurşunlar’ adlı Suriye savaşından kaçan bir anne kızın hikayesiydi. O filmin hazırlığı sırasında çok ciddi araştırmalar yaptım, İstanbul’daki gerçek mültecilerle konuştum. Bu beni çok etkiledi. Küçük Kurşunlar benim hayatımdaki özel bir proje. Ama 14 dakikada böylesine bir insanlık dramını anlatmak da zor.

Hep günün birinde tekrar bu konulara döneceğimi ve bu konuları ziyaret edeceğimi biliyordum. Ardından 2018’de ‘Bir Zamanlar Ortadoğu’da’ adında birer saatten oluşan bir savaş dörtlemesinin senaryosunu yazmaya başladık ve üçüncü film ‘Müjde’. Bu dörtlemede Türkiye'de geçen tek film. Müjde aslında Suriye savaşını her boyutuyla anlatan bir dörtlemenin içindeki aşk temalı bir filmimiz.

Müjde'nin konusu 

MÜJDE, Suriye Savaşı’nın başlamasıyla hayatları sonsuza dek değişen iki sıradan insanın hikayesini anlatıyor. Evini ve bildiği her şeyi kaybeden bir kadın olan Müjde (Lale Mansur), kendini, Suriyeli genç mülteci Sayyid (Salim Kechiouche) ile beklenmedik bir aşkın içinde bulur. İlk kez hissettiği aşk tutkusuyla hayata yeniden bağlanan Müjde, sevdiği adama karşı en yakınlarından küçümsemeyle karşılaşınca kendini bir yol ayrımında bulur.