Melisa Kesmez, Nohut Oda adlı kitabıyla Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı'na değer görüldü
Melisa Kesmez, Nohut Oda adlı kitabıyla 65. Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı'nın sahibi oldu. Sait Faik Abasıyanık anısına, her yıl verilen ve Darüşşafaka Cemiyeti ve İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle düzenlenen 65. Sait Faik Hikâye Armağanı, Beyoğlu'nda gerçekleştirilen törenle Melisa Kesmez'e takdim edildi. Ödülün bu yılki jüri üyeliğini Doğan Hızlan başkanlığında Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Jale Parla, Murat Gülsoy, Metin Celâl ve Beşir Özmen üstlendi.
Seçici kurul, Kesmez'in ödüle layık görülme gerekçesini ise şu ifadelerle belirtti: “İnsan ilişkilerinin karmaşıklığını, sarıp sarmalayan sıcaklığını ve nefessiz bırakan boğuntusunu, telaşsız, duru bir üslupla anlattığı gerekçesiyle, bu önemli ödüle 'Nohut Oda' adlı eseriyle Melisa Kesmez'i layık görmüştür.”
Melisa Kesmez Twitter hesabından ödül vesilesiyle yayınevi değişikliği yaptığını da şu sözlerle duyurdu: “Bu vesileyle Nohut Oda'nın ve diğer iki kitabımın İletişim Yayınları tarafından yayımlanacağını ve pek yakında raflarda olacağını duyurmak isterim.”
Törende konuşan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Öktem ise 11 Mayıs 1954'te vefat eden Abasıyanık'ın vefatının da 65. yılı olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
“Bir yazarı anmanın en güzel yolu, başka yazarların yolunu açmak olsa gerek. Ne mutlu ki Sait Faik 65. yıldır bunu yapıyor. Bir yazara, çıktığı edebiyat yolunda yandaşlık, yoldaşlık ediyor, ilham veriyor ve ona yepyeni kapılar açıyor. Geriye dönüp baktığımızda, Sait Faik Hikâye Armağanı'nı layık görülmüş her bir yazarın, edebiyatımız için ayrı bir kilometre taşı ve değer olduğunu görmenin mutluluğunu ve Sait Faik'in vasiyetini yerine getirmenin haklı gururunu yaşıyoruz.”
Sait Faik Abasıyanık anısına 1955 yılından itibaren her yıl verilen ödül, 1964’ten itibaren Darüşşafaka Cemiyeti tarafından, 2003-2011 yılları arasında Darüşşafaka Cemiyeti ve Yapı Kredi Yayınları iş birliğiyle verilirken, 2012'den itibaren ise Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle veriliyor. Ödülü bugüne kadar alanlar arasında Haldun Taner, Oya Baydar, Bilge Karasu, Adalet Ağaoğlu ve Selim İleri gibi Türkiye öykücülüğünün önemli isimleri bulunuyor. (K24)