DİĞER
"Marc Augé bisikleti geçmişle gelecek arasında bir köprü olarak değerlendiriyor. Bisikletin geçmişteki altın çağına bakıp gelecek tahayyülündeki yerini anlamaya çalışıyor. Bisiklete bir nostalji objesi olarak bakmak yerine onun kent ütopyasındaki yerine odaklanıyor..."
"Fransız tarihçi Emanuel Le Roy Ladurie, Kısa İklim Tarihi kitabında iklim tarihinin bir disiplin olarak doğuşunu, yöntemlerini, incelediği konuları ve Fransa özelinde toplumsal dönüşümlerle ilişkisini büyük bir ustalıkla anlatırken, 1850 sonrası iklim değişikliğine dair göstergeler sunsa da nedenlerine dair şüpheci bir tavır takınıyor."
Gıda atığa nasıl dönüşüyor? Hangi ekonomik ve sosyal faktörler etkili? Tüketiciler ne kadar sorumlu? Atık statik bir madde midir? Tüketici kaynaklı gıda atığı ve israf nasıl azaltılabilir? Tedarikçi ve perakendecilerin israfı azaltmakta rolü ne olabilir?
İrili ufaklı projelerde gündeme gelen ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporları ne işe yarar? ÇED'in yasal ve teorik yapısı nedir? ÇED'le ilgili ihtilaflarda karşılaşılan sorunlar için referans ne olmalıdır? ÇED sürecinin etkin bir şekilde gerçekleşebilmesinin önündeki engeller nelerdir?
İlk baskısı 50 kopya yapılan, on yıl sonra bütün dünyada yüz binlerce satan bir kitap ve daha 1950'lerin başında önce yerel sonra ulusal ölçekte çevreci organik tarım projelerine girişen "bitkilerin papası"... Hikâyenin bir de bitkilerle tedavi boyutu var!
“Son üç aydır neredeyse tüm dünya korona virüs salgını ile uğraşıyor. Buradan iklim değişikliği ile mücadele için ders çıkacaksa o da bilimsel uyarıları çok ciddiye almak, erken ve etkin politikalar üreterek gelebilecek krizin ekonomik ve sosyal etkilerini azaltabilmek olmalıdır.”
"Osmanlı’nın pek alışık olmadığımız çevre tarihinde aktörler padişahlar, ordular veya savaşlardan ziyade köylüler, su kanalları, alüvyon, mikroplar, volkanlar ve mandalar..."
© Tüm hakları saklıdır.
↑ Yukarı çık