248 s.
“Bu özenli çalışmasıyla anne/babaların çok yararlanabilecekleri bir rehber hazırlayan Bülent Şık, bize aynı zamanda gerçek bilim insanlarının akademinin dışında da bilgi üretebildiklerini bir kez daha gösteriyor.” – Prof. Dr. Kayıhan Pala
J. M. Coetzee
İsa’nın Ölümü
çev. Bülent O. Doğan
Can Yayınları
Ağustos 2022
192 s.
“İsa’nın Ölümü, yakın dönemde kurmaca alanındaki en ilgi çekici ve en yanlış anlaşılan girişimlerden biri olan üçlemenin son kitabı… Kariyerlerinin son dönemindeki diğer büyük sanatçılar gibi Coetzee de daha az didaktikleşirken ustalaştı, yanıt vermektense soru sormayı seçti. O sorular ki en kadim ve büyükleri, kutsallık ve adalet, ebeveynlik ve ölümden sonraki yaşamla ilgili olanlar. Gelgelelim bu ille de aşırı ciddiyetle ele alınmaları gerektiği anlamına gelmiyor.” – Adam Kirsch
"Kıyam ve Kıtâl, Osmanlı ve Türkiye tarihçiliğinin, isyan (kıyam) ile kitlesel katliamların (kıtâl) sarkaç gibi işlediği, mağduriyet ve maduniyet ilişkisinin iç içe girdiği tarihsel sekanslarına odaklanıyor. Osmanlı’nın son dönemini biçimlendiren milliyetçi ideolojiler ile politik şiddet pratikleri arasındaki ilişkiselliğin merkeze alındığı çalışma dört ana patikaya sahip ilk patikada 19. ve 20. yüzyılın başında etnik mühendislik ve homojenleştirme projeleri çerçevesinde kitlesel şiddet repertuvarlarının imparatorluktan çıkışı nasıl belirlediği dönemin iktidar mühendisliği ve pratikleri üzerinden ele alınıyor. Osmanlı Ermenilerinin imhası ve Kürt coğrafyasında şiddet rejiminin aşama aşama inşası, üçüncü patikanın konusu. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan sosyo-tarihsel güzergâhta Balkanlar’da şiddetin anatomisi, ulus-devletin tesisi sürecinde mezarlıkların yok edilişi, Osmanlı medreselerindeki muhtelif dönüşümler, Arap imgesinin Türk medeniyetçiliğinin tekelinde nasıl araçsallaştırıldığı gibi az ele alınmış pek çok mesele son dönemin “yeni” tarihçileri ve araştırmacılarının özgün katkıları ve müdahaleleriyle tartışılıyor." (arka kapak)
İletişim Yayınları
Ağustos 2022
87 s.
“Herkes neşelendiğinde ben de neşeleniyorum. Sonra neşe pörsüyor. Ne olduğunu bilmiyorum. Ne getirirlerse ben çevresini kuşatıyorum. Tek yapabildiğim kuşatmak. Kuşattıkça, getirdikleri şey, kokular, duygular, sözler koyulaşıyor, yoğunlaşıyor, ağırlaşıyor. Sonra havalandırıyorlar içeriyi toprak kendini hatırlatıyor. Gidemedikleri adımları da getiriyorlar, söyleyemedikleri sözleri de. Onları bende gidiyor, bende söylüyorlar.”
Hugh Howey
Makine Öğrenmesi
çev. İnönü Korkmaz
İthaki Yayınları
Ağustos 2022
376 s.
"Yapay zekâ, paralel evrenler, video oyunları ve uzaylı istilası… Hugh Howey bilimkurgunun ve fantazinin sınırlarında dolaşarak insanı düşündüren, ilgi çekici ve özgün öyküler anlatıyor. Her birine bu eserlerin arka planını ve nasıl ortaya çıktıklarını açıklayan, en az öyküler kadar zevkli bir sonsöz eşlik ediyor." (arka kapak)
Julio Cortázar
Manuel’in Kitabıçev. Süleyman Doğru
Everest Yayınları
Temmuz 2022
436 s.
“(…) Yıllardır Latin Amerika’nın sorunlarıyla ilintili metinler kaleme alan biri olmama rağmen roman ve öykülerimde o sorunlardan hiç bahsetmiyor ya da yüzeysel bir biçimde değiniyordum; şimdi burada nehrin iki kolu birleşti, ama bu hiç kolay olmadı, nitekim kimi karakterlerin karmaşık ve çalkantılı çizgisi bunu gözler önüne seriyor.”
"Bireyselden toplumsala, düşünsel olandan duygusal olana kadar pek çok
durumda karşımıza çıkabilen hayvan imgeleri, şiirin temel ögelerinden biridir.
Şairin doğaya ve ötekine bakışını yansıtırken başka varlıklarla bir arada yaşama
hakkındaki düşüncelerine dair de fikir vermektedir. Hayvanın ve şiirin bir
aradalığı, yeni ve farklı düşünme olanaklarına kapı aralamakta; bu birliktelik
zamanla hayvanları Türk şiirinin zenginliğini gösteren en önemli imgelerden
biri hâline getirmektedir. Hayvanların gizemi, insana hem benzemesi hem de
ötekiliği modern Türk şiirine pek çok açıdan yansımaktadır.
Bu kitapta modern Türk şiirinde hayvanların ele alınışı incelenmiş; Tanzimat
şiirinden günümüze kadar hayvan imgelerini sıklıkla kullanan önemli şairler çok
yönlü olarak değerlendirilmiştir." (arka kapak)