DİĞER
"Kayda değer bir ilk roman, Soytarı, Everest Yayınları’ndan çıktı. Yazarı İdil Başural, 50’lerine yeni girmiş kahramanı Gönül vasıtasıyla vatan, yaşlanmak, fiziksel ve toplumsal cinsiyet kavramları, evlilik, aşk, ahlak, inanç gibi uzun duraklarla dolu bir Paris-İstanbul trenine bindiriyor bizi."
“Her Şeyi Gören Adam’ın tam da sevdiğim gibi hiçbir yerlere sığmayan tuhaf karakterleri var. Jennifer’in 'mutfakta daima bir kâse suda bir çeşit deniz yosunu demleyen bir vegan' olan arkadaşı Claudia ve Walter’ın şeftalilerden ve jaguarlardan korkan kız kardeşi, Luna özellikle. Unutulmaz bir şekilde yazılmış; komik biri ama yaptıklarına iki büklüm gülerken birden ağlama hissi uyandırıyor insanda."
"Avustralya’nın en önemli yazarlarından sayılan Gerald Murnane’in Düzlükler kitabının Türkçesi Harfa’dan çıktı. Nobel Edebiyat Ödülü’ne defalarca aday gösterilmiş Murnane böylece Türkiyeli okurla buluşuyor..."
“Şair, yazar, kabare sanatçısı Emmy Hennings’in otobiyografik romanı Hapishane, yazıldıktan bir asır sonra Türkçede. Jîna Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinden sonra İran cezaevleri özellikle kadınlarla dolup taşarken tekrar tekrar okunması gereken bir kitap bu.”
“Esther Freud’un son romanı I Couldn’t Love You More, 1930’ların İrlandası’ndan ‘90’ların Londrası’na uzanan üç kuşak bir anne-kız hikâyesi. Babası ünlü bir ressam, büyük dedesi Sigmund Freud olan İngiliz yazarın son kitabı taşıdığı soyadı kadar iddialı. Bu inat, direnç ve aşk hikâyesi umarız kısa zamanda Türkiyeli okurla da buluşur.”
"Tarzları ve coğrafyaları farklı iki öykü kitabı: Tuğba Çelik’in Yolda Ansızın’ı ile Yedi Boş Ev, Samanta Schweblin’den. Birinin başlığında ev, birininkinde yol geçse de yollarımız eve çıkıyor, çünkü ev kendimizi attığımız, büyüttüğümüz, sevdiğimiz, öldürdüğümüz o tuhaf aile biriminin yerleşkesidir."
"Gazeteci-yazar Ümit Bayazoğlu’nun yeni kitabı Arap Kızı Camdan Bakıyor –Türkiye’nin 'siyah'ları, Osmanlı’daki köle ticaretine, köleliğin Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde toplumsal hayattaki yerine Türkiye’ye yerleşmiş Afrika kökenli insanların hikâyeleri eşliğinde eğiliyor, masal gibi tekrarlayageldiğimiz tarihî ezberleri bozuyor."
Suzan Nana Tarablus’tan yine tarihsel belge niteliğinde bir kitap: Baba Bize Neden Dönme Diyorlar? Geçmişin suya yazıldığı memleketimizde, “Selanikli, Sabetaycı, Dönme” gibi farklı isimlerle anılan bir topluluğa resmî anlatının ötesinde, tanıklıklarla kulak veriyor Tarablus.
"Devrim Alkış’ın Everest Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı Sene 84, bir ‘80’li yıllar güzellemesi değil. Beş yakın arkadaşın üstünden çekilen, gitse de kalsa da tuhaf bir arafta salınan günümüz Türkiyelisine dair keskin bir panorama."
"Amanda Michalopoulou, Tanrı’nın Karısı’nda 'Aslında burayı sevmeye başladım. Hikâyemizi tekrar tekrar yaratıyorum. Bu benim yorumum: Düzeltiyorum, öyleyse varım' diyor. Büyülü Gotland adasındaki yazar konutundan Tobi Lakmaker’ın yeni kitabına sıçrayarak yaratıcılığa soyunan tüm ölümlülere diyoruz ki, o halde düzeltmeye devam!"
Lucia Berlin, soyadında taşıdığı şehrin bugünkü hali kadar renkli bir yazar. 40’ı aşkın öyküden oluşan Temizlikçi Kadınlar İçin El Kitabı, ekonomik krizdi, pandemiydi derken, eski düzenin altüst olduğu bugünlerde sınıf meselesine kafa yormak için bir fırsat daha sunuyor okuruna.
Hollandalı yazar ve şair Marieke Lucas Rijneveld bu yılın başında eril kişi zamiriyle anılmak istediğini ilan etti. 2020’de Uluslararası Booker Ödülü’nü alan, Türkçesi geçtiğimiz yılın sonunda çıkan kitabı Akşamlar Rahatsız Edicidir basıldığı yıl zehir zemberek eleştiriler almıştı. Ama en sert eleştirenlerin bile sesi zamanla kısıldı – çünkü sanat rahatsız edici olabilir ve değişim kaçınılmazdır.
Daha Fazla
© Tüm hakları saklıdır.
↑ Yukarı çık