Hayatını kaybeden eski bakan Mehmet Ali Yılmaz hakkında neler biliniyor?

Eski Gençlik ve Spor Bakanı ve Trabzonspor Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki evinde ölü bulundu. İş hayatına mühendis olarak atılan Mehmet Ali Yılmaz'ın bankacılık, medya ve turizm sektörlerinde de faaliyet gösterdiği biliniyor.

24 Nisan 2024 16:05

111

Hayatını kaybeden eski bakan Mehmet Ali Yılmaz hakkında neler biliniyor?

211

Eski Gençlik ve Spor Bakanı ve Trabzonspor Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki evinde ölü bulundu. İş hayatına mühendis olarak atılan ve renkli kişiliğiyle tanınan Mehmet Ali Yılmaz, bankacılık, medya ve turizm sektörlerinde de faaliyet gösterdi. Eski Gençlik ve Spor Bakanı ve Trabzonspor Kulübünün eski başkanlarından 75 yaşındaki Mehmet Ali Yılmaz vefat etti. Yılmaz, Beşiktaş'taki evinde henüz belirlenemeyen nedenle hayatını kaybetti. İlk incelemede, Yılmaz'ın ölümünde şüpheli bir durum tespit edilemediği öğrenildi.

311

Siyaset ve spor dünyasının yakından tanıdığı Yılmaz, kamuoyuna son röportajını 22 Mart'ta olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçı ile ilgili vermişti. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç için övgü dolu ifadeler kullanan Mehmet Ali Yılmaz, "Fenerbahçe'nin başkanı olan delikanlı adam Ali Koç, hiç sesini çıkartmadı. Tanıdığım için biliyorum; çok yiğit, delikanlı bir çocuktur. Zaten 30 puan fark var, böyle abartmanın alemi ne? Trabzonspor'un iyiliğini isteyenler böyle tribünleri dolduracak hıyarlarsa, daha önceden yapmaları gerekirdi. 30 puan fark olmadan... Çok bozuldum, çok üzüldüm. Hiç yakışmadı bize. 30 puan gerideyiz be, hiç böyle olmadık! Niye bunu kompleks yapıyoruz?" ifadelerini kullanmıştı.

411

"BU BİZE HİÇ YAKIŞMADI, FENERBAHÇE BİR ŞEY YAPMADI" Tribünlerde yaşanan güvenlik ve giriş zafiyetlerine dikkat çeken Yılmaz, bu durumun sorumlularının acilen cezalandırılması gerektiğini ifade etti:

511

"Bu bize hiç yakışmadı, hazır şekilde stada gelmek bir organizasyondur. Bunu yapanlar cezasız kalmamalı. Trabzon'da niye böyle provokasyon için sahaya geliyorlar? Her dakika şişe doldurdular sahayı! Güvenlik zafiyeti bir, giriş zafiyeti iki, önceden planlanma üç. Ne yapmaya çalıştılar? Fenerbahçe bir şey yapmadı ki! Kim oynarsa o kazanır, maçta ufak tefek hatalar olabilir."

611

MEHMET ALİ YILMAZ KİMDİR? Trabzon’un Of ilçesinde doğan Mehmet Ali Yılmaz, ortaokulu Kadıköy Kemal Atatürk Ortaokulu’nda, liseyi de Haydar Paşa Lisesi’nde okudu. Lisede okurken 16 yaşında memleketinde evlendirilince okula ara verdi. Bir yıl ilkokulda vekil öğretmenlik yaptı. 1965 yılında İstanbul’a geri döndü ve liseye devam etti. Eşi memlekette kaldı. 1971 yılında Üniversite eğitimini de Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü’nde tamamladı.

711

İnşaat mühendisi olarak iş hayatına atıldı. Askerlik görevini; 1 Temmuz-1 Kasım 1975 arası İzmir Narlıdere İstihkam Er Eğitim Alayı'nda kısa dönem olarak yaptı.1973 yılında "TEK-ART" adlı inşaat şirketini kurarak inşaat sektörüne girdi. 1978 ve 1988 yılları arasında 10 kez Türkiye Vergi Rekortmeni oldu.

811

BANKACILIK, MEDYA PATRONLUĞU, DEVLET BAKANLIĞI, KULÜP BAŞKANLIĞI... 1979 yılında Türkiye İthalat İhracat Bankası'nın (Titibank-İmpexbank) sahibi oldu. Bankacılık da yapan Mehmet Ali Yılmaz, 1988 yılında bankayı elden çıkardı. Medya sektörüne 1983 yılında girdi. Yılmaz, Güneş gazetesinin 1989 yılına kadar sahibi oldu. 1996 yılında Antalya Kemer’de Zigana Tatil Köyü’nü faaliyete geçirerek turizm sektörüne de girdi. 1991 ila 1995 yılları arasında 19. Dönem DYP'den Trabzon milletvekili oldu. 49. ve 50. Dönem hükümetlerinde Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev aldı.

911

ÜÇ KEZ TRABZONSPOR BAŞKANI SEÇİLDİ Trabzonspor Kulübü Onursal Başkanı olan Mehmet Ali Yılmaz, 1982-2000 yılları arasında, çeşitli dönemlerde Trabzonspor Kulübü Başkanlığı yaptı. Yılmaz, 1982-1988, 1989-1992 ve 1996-2000 yılları arasında Trabzonspor başkanı oldu. Trabzon'da Trabzonspor'a ait Mehmet Ali Yılmaz tesisleri bulunuyor. Mehmet Ali Yılmaz, Basın Konseyi, Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Spor Yazarları Derneği, Mühendisler Odası, Müteahhitler Sendikası üyeliği yaptı. Yılmaz, uydu üzerinden yayın yapan "TVem" kanalı, Trabzon'da yayın yapan Zigana TV ve Zigana FM gibi medya kuruluşlarının da sahibi idi.

1011

ÖZEL HAYATI: 16 yaşında iken evlendirilen Yılmaz'ın bu evliliklerinden Fatma, Türkay, Serpil, Soner ve Zeynep adlarında beş çocuğu oldu. Evlendiği eşiyle ayrılan ancak boşanmayan Mehmet Ali Yılmaz, 1981 yılından bu yana ayrı yaşadı. Mehmet Ali Yılmaz önce Zeynep isminde bir kadınla 17 yıl, sonra da şarkıcı Sibel Bilgiç ile birlikte 1997 yılından başlayarak sekiz yıl yaşadı.

1111

TFF’Yİ ÖZERKLEŞTİRDİ: Dönemin Devlet Bakanı Mehmet Ali Yılmaz, 17 Haziran 1992’de 3813 sayılı Kanunla Türkiye Futbol Federasyonu’nu özerk hâle getirdi. Yılmaz’ın aynı zamanda futbolda havuz sistemini düzenleyen kişi olduğu biliniyor.