TARİH
24 Aralık 2024
Suriye bir etnik, dinsel, mezhepsel mozaik. Siyasî istikrarın ön koşulu, çoğulcu ve katılımcı demokratik yönetimin oluşturulabilmesi. Yönetimi fiilen devralan yapının bunu gerçekleştirme iradesi ve yeteneği var mı, ön yargısız izleyip göreceğiz…
Devamını OkuTARİH
27 Ağustos 2024
Geçmişte ve bugün birçok ülkede siyasetin isterse işkence yasağına sahip çıkarak hızlı ve görünür ilerleme sağladığı biliniyor. “İşkenceye sıfır tolerans” ilkesinin yalnız sözde değil, uygulamada da gerçekleşmesi, demokratik istikrarın kalıcı olmasını sağlayacaktır
Devamını OkuTARİH
13 Haziran 2024
Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı’nın haklarında talep ettiği tutuklama müzekkerelerinin onaylanması durumunda, İsrail Başbakanı ve Savunma Bakanı yargılanmak üzere aranıyor durumuna düşecekler ve Roma Statüsü’ne taraf ülkeleri ziyaret edemeyecekler
Devamını OkuTARİH
11 Haziran 2024
Uluslararası hukuk İsrail’in yarattığı vahşeti tanımlamakta yetersiz kaldı. Yeni bir normatif yapı ihtiyacı bile tartışmaya açılabilir. UAD ve UCM kararları yönlendirici olacak. Hukuk üstünse cezasızlık olmaz. Cezasızlık varsa hukuk üstün değildir. Bakalım uluslararası siyaset hukukun üstünlüğünü tanıyacak mı?
Devamını OkuTARİH
09 Şubat 2024
Azerbaycan’da 7 Şubat’ta yapılan seçimlerde İlham Aliyev beşinci kez Cumhurbaşkanı seçildi. Öte yandan, AKPM Ocak toplantısında, Azerbaycan heyetinin yetki belgeleri onaylanmadı. Azerbaycan’ı AKPM dışında bırakan karar adil mi?
Devamını OkuTARİH
16 Ocak 2024
İsrail Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım suçlaması ile yargılanıyor. Başvuruyu yapan G Afrika’nın ve sanık İsrail’in sunuşlarını yaptıkları duruşmalar tamamlandı. Divan kısa sürede ihtiyati tedbir talebine ilişkin kararını açıklayacak. Sonra esasa ilişkin incelemeye geçecek. Sonuç ne olsa da, İsrail’in soykırım suçlaması ile yargılanmış olması gerçeği değişmeyecek!
Devamını OkuTARİH
03 Ocak 2024
İsrail hükümeti Yahudi toplumu için yaşamsal önem taşıyan “Nazi soykırımı” kurbanı olma meşruiyetine ihanet etti. Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım davasında yargılanacak. Soykırım yaptığı belirlenirse, soykırım kurbanı soykırım sorumlusu olacak. İsrail ve Yahudi lobisi soykırım kurbanı olma meşruiyetini eskiden olduğu etkinlikte kullanabilecek mi?
Devamını OkuTARİH
12 Eylül 2023
Uluslararası toplumun hafızası seçici, işine geldiğinde hatırlıyor. Ayrıca, benzer trajedilerden biri ile ilgilenirken diğerlerini görmezden gelebiliyor. İkiyüzlülük böyle bir şey sanırım!
Devamını OkuTARİH
28 Ağustos 2023
Hayır! Kararlı dayanışma ve stratejik sabır ile geliştirilecek kurallara dayalı sistem; demokratik güvenlik, siyasi istikrar ve ekonomik refahın temelini oluşturacaktır. Zaten uluslararası saygınlık ancak böyle kalıcı olarak sağlanabilir. Öncelik demokrasi kültürüne sahip çıkmak ...
Devamını OkuTARİH
15 Haziran 2023
Demokrasi hukuk ile çatışırsa siyasi istikrar ve ekonomik refah zemini olma niteliğini kaybeder
Devamını OkuTARİH
04 Nisan 2023
Hukukun üstünlüğü ulusal olduğu gibi uluslararası düzeyde de barışın, istikrarın ve refahın güvencesi; ikiyüzlülük de bunun düşmanlarından biri … Yazının sonuna eklenen bir de soru var: Kadına karşı ayrımcılık ve şiddetin önlenmesine neden karşısınız?
Devamını OkuTARİH
20 Şubat 2023
Olağan koşullara dönüş sürecinde siyasi ve ekonomik istikrar için öncelik, hukuk ile barışmak ve demokratik güvenliği güçlendirmek. Türkiye 1996’da AKPM denetimine giren tek kurucu üye. 2004’te denetimden çıktı. 2017’de denetime yeniden giren ilk örnek oldu. Denetimden yeniden çıkılabilecek mi?
Devamını OkuDaha Fazla
© Tüm hakları saklıdır.