Gündem

1 Mayıs tutuklusuna gönderilen kitap "sakıncalı" bulundu

‘Ceza İnfaz Kurumları Kütüphane ve Kitaplık Yönergesine’ göre bir kitap mahkeme kararıyla yasaklanmamış olsa bile cezaevi tarafından kabul edilmeyebiliyor

01 Haziran 2024 14:18

1 Mayıs’ta Saraçhane’den Taksim’e yürümek isteyen grupta yer alan B.T., eylemden 2 gün sonra gözaltına alınarak tutuklandı. Şu an cezaevinde bulunan B.T.’ye ailesi tarafından cezaevinde okuması için getirilen, Orhan Savaşçı’nın Ayrıntı Yayınları tarafından basılan “Cepheden Anılar” kitabı, yasaklı olmamasına rağmen cezaevi yönetimi tarafından ‘sakıncalı’ bulunarak ailesine iade edildi.

Birgün'den Okan Yücel'in aktardığına göre; 1 Mayıs’taki eylemlerin ardından tutuklanarak cezaevine gönderilen B.T.’ye ailesi tarafından getirilen Orhan Savaşçı’nın “Cepheden Anılar” kitabı, ‘yasaklı kitaplar’ arasında yer almamasına rağmen cezaevi yönetimi tarafından ‘sakıncalı’ bulundu.

B.T.’ye getirilen kitapları inceleyen cezaevi yönetimi, 3 yıl önce hayatını kaybeden Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) MK Üyesi olan Devrimci Havacı Yüzbaşı Orhan Savaşçı’nın “Cepheden Anılar” kitabını ‘sakıncalı’ buldu ve ‘İncelenmiştir’ ibaresiyle ailesine iade etti.

Kitabın basımı devam ediyor

Aynı zamanda Türkiye devrimci hareketinin önderlerinden Mahir Çayan’ın eşi Gülten Savaşçı’nın ağabeyi olan Orhan Savaşçı’nın kitabı, Ayrıntı Yayınları tarafından basılmaya devam ediyor ve kitap hakkında herhangi bir yasaklama kararı bulunmuyor.

Ancak ‘Ceza İnfaz Kurumları Kütüphane ve Kitaplık Yönergesine’ göre bir kitap mahkeme kararıyla yasaklanmamış olsa bile cezaevi tarafından kabul edilmeyebiliyor. Cezaevine alınmayacak kitapların ‘ırkçı’ ve ‘mezhepçi’ olması şart koşuluyor. Yönergede konuyu düzenleyen 11/c maddesinde şu ifadeler yer alıyor:

“Yasaklanmış olmamakla birlikte, Atatürk ilkeleri dışında ideolojik maksatlı, ırk ve mezhep bakımından ayrımcı, birlik ve beraberliği bozucu veya konusu suç teşkil eden… Basılı eserlerin sokulmasına izin verilmez.”

 "Ayrımcı ve muğlak ifadeler"

Konuyla ilgili görüş bildiren  B.T.’nin avukatı Barış Çobanoğlu, söz konusu maddedeki düzenlemenin oldukça ayrımcı ve muğlak ifadelerde dolu olduğunu savundu. 

Kitabın üzerine ‘incelenmiştir’ ibaresinin eklendiğini belirten Avukat Çobanoğlu, yazılı başvuru ile yazılı cevap isteyeceğini, bunun üzerine de hukuki girişimleri başlatacaklarını söyledi.

Avukat Barış Çobanoğlu, B.T.’nin de aralarında bulunduğu 30 kişi hakkında düzenlenen iddianamenin de etkin bir soruşturmayla hazırlanmadığını ifade etti.

"Etkin soruşturma yapılmadı"

Yaralama nedeniyle şikayette bulunan polislerden yalnızca birinin ‘basit yaralamayı’ aşan bir durumla karşı karşıya kaldığını belirten Barış Çobanoğlu, şunları söyledi:

“Savcı, basit yaralamayı aşan saldırıyı kimin yaptığını bulamamış. Faili tespit edemediği için de herkese aynı cezayı istemiş. Savcı, kendi bulamadığı faili mahkemenin tespit etmesini istiyor. Bu da aslında etkin soruşturma yapılmadığının göstergesi. Savcılık, politik tavırla hareket ediyor.”

Davanın ilk duruşması 17 Temmuz’da görülecek.

Ne olmuştu?

1 Mayıs İşçi Bayramı'nda polisin, İstanbul Saraçhane'de, AYM kararlarına rağmen toplanan kitlenin Taksim'e yürüyüşünü engellenmesi nedeniyle çıkan olaylardan sonra yapılan operasyonlarda gözaltına alınıp tutuklananlar hakkında 2 ayrı iddianame düzenlenmiş, tutuklu 42 kişi hakkında toplam 567 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

TIKLAYIN - 1 Mayıs'ta tutuklanan 42 kişi için 2 ayrı iddianame düzenlendi; toplamda 567 yıl hapis cezası istendi

TIKLAYIN - 1 Mayıs tutuklamalarında ilginç suçlamalar: Öcalan’ı eleştiren kitap ‘’terör örgütü propagandası’’ olarak değerlendirildi, beraat edilen davalar tutuklamaya gerekçe gösterildi