10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitiren 103 kişinin anısına yapılacak anıt için uluslararası fikir ve tasarım proje yarışması yapılacak. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz, “Meydan hem katliamı hem de o katliamda sorumluluğu bulunan tüm kesimleri hatırlatacak şekilde yeniden düzenlenmeli” dedi.
10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybeden 103 kişinin anısına anıt dikilmesine ilişkin karar katliamdan 5 gün sonra Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 13’e karşı 101 üyenin oyu ile kabul edildi. Alanın adının ‘Demokrasi Meydanı’ olmasını da kapsayan değişikliğin üzerinden 4 yıl geçti fakat önceki dönem belediye başkanları Melih Gökçek ve Mustafa Tuna tarafından herhangi bir adım atılmadı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığının 31 Mart yerel seçimlerinde el değiştirmesinin ardından meslek örgütleri bu kez yeni başkan Mansur Yavaş’ı ziyaret ederek 10 Ekim Ankara Katliamı anıtına ilişkin taleplerini iletti. Yavaş’ın, “Bu konuda üzerimize düşeni yapacağız” sözünün arından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na da konuyu taşıyan meslek örgütü temsilcileri buradaki görüşmenin ardından anıt yapımı için TMMOB bünyesinde komisyon kurdu ve uluslararası proje yarışması organize edildi.
Yarışmanın sonucu Mart 2020'de açıklanacak
Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre TMMOB, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, (DİSK), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin öncülüğünde “Emek, Barış ve Demokrasi Meydanı Anıt Meydan ve Anma Yeri Tasarımı Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması” başlığıyla açılan uluslararası proje yarışmasında başvurucuların sorularının cevaplanması için 1 Kasım 2019 tarihi son tarih olarak belirlendi. Alandaki inceleme tarihi olarak 16 Kasım belirlenirken başvuran projelerin teslimi için son tarih 7 Şubat 2020 oldu. Jüri değerlendirmesinin ardından yarışmanın kazananlarının 14 Mart 2020 tarihinde açıklanması planlandı.
Sadece gar önünü kapsamıyor
Uluslararası fikir ve tasarım yarışması için hazırlanan şartnameyi bir ay içerisinde kamuoyuyla paylaşmayı planladıklarını ifade eden TMMOB Başkanı Emin Koramaz proje alanının yalnızca patlamaların meydana geldiği gar önüyle sınırlı olmayacağını, Ulus’taki Atatürk Heykeli’nden Ankara Gar’ı önüne kadar geniş bir alanı kapsayacağını söyledi.
Mart ayında sonlanacak yarışmanın ardından seçilecek projenin hayata geçmesi için de çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Koramaz şunları kaydetti:
“Bu konuya ilişkin ilgili odalarımızla birlikte bir komisyon kurduk. Bir çalışma grubu oluştu ve bu çalışma grubu alanın anıt meydan ve anma yeri olarak düzenlenmesi için bir çalışma yürüttü. Sadece patlamanın gerçekleştiği yer değil Gar çevresinin tamamını kapsayan bir düzenleme öngörülüyor. Uygarlıkların hafızasında böyle bir olayın tutulması için dünyanın çeşitli ülkelerinde bu tarz düzenlemeler ve örnekler var. Meydan hem katliamı hem de o katliamda sorumluluğu bulunan tüm kesimleri de hatırlatacak şekilde yeniden düzenlenmeli diyoruz. 2020 yılı mart ayında projenin sonlandırılması sonrasında da hayata geçirilmesi için hem Ankara Büyükşehir Belediyesi hem de siyasi partiler nezdinde girişimlerimiz devam edecek.”