Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından "Karbonsuzlaşma Yolunda Sürdürülebilir Çözümler ve Yeşil Akçenin Gücü" temasıyla düzenlenen 10. İstanbul Karbon Zirvesi başladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) desteğiyle İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen zirveye, iş dünyası, resmi kurumlar, yerel yönetimler, akademi camiası ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ile öğrenciler katıldı.
Zirvenin açılışında konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, üniversite olarak böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmanın önemine değindi.
Mandal, 2 gün sürecek zirveye farklı kuruluşlardan katılımcıların geldiğini belirterek, İTÜ'de çevreye uyumlu, sürdürülebilir ileri araç teknolojileri yapıldığını ve sürdürülebilirlik odaklı araştırma merkezleri bulunduğunu ifade etti.
SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu ise 10 Ocak'ta Dünya Meteoroloji Örgütünden küresel sıcaklık artışı ve iklim değişikliği için korkutucu rakamlar ve saptamaları öğrendiklerini söyledi.
Karaosmanoğlu, "2015-2024 yıllarındaki son 10 yıl kayda geçen en sıcak 10 yıl olurken 2024 küresel ortalama yüzey sıcaklığı 1850-1900 dönemi ortalamasının 1,55 derece üstünde olan ilk yıl oldu. Eğer 1,55 sayısına çalışmanın belirsizlik rakamını eklersek 1,68 olur." dedi.
Zirvenin iş dünyası desteğinde gerçekleştirildiğinin altını çizen Karaosmanoğlu, zirveye katılan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
"Karbonsuzlaşan Ekonomi ve Yeşil Akçe", "Türkiye'nin Karbonsuzlaşma Yolu", "Karbon Yönetimi ve Endüstri", "Karbon Yönetimi ve Enerji" başlıklı oturumların düzenleneceği zirvede, SÜT-D 2025 Düşük Karbon Kahramanı Ödülleri de verilecek.
(AA)