Politika

13 yıl sonra ilk: Bakan Fidan, Kahire'deki Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katılacak

Bakan Fidan'ın açılış oturumunda konuşma yapması ve Türkiye-Arap Ligi ilişkileri ile Gazze savaşı konularına değinmesi bekleniyor

09 Eylül 2024 11:00

T24 Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenecek Arap Devletleri Ligi 162. Olağan Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katılacak. 13 yıl sonra ilk kez bir Dışişleri Bakanı, Arap Birliği Zirvesi'ne katılacak. 

Konsey toplantıları mart ve eylül aylarında olmak üzere düzenli olarak yılda iki kez Kahire’de yapılıyor.

Bakan Fidan'ın açılış oturumunda konuşma yapması ve Türkiye-Arap Ligi ilişkileri ile Gazze savaşı konularına değinmesi bekleniyor.

13 yıl sonra ilk

Arap Birliği zirve protokolleri hakkında bilgi sahibi bir kaynak Middle East Eye'dan (MEE) Ragıp Soylu'ya yaptığı açıklamada, Suriye de dahil olmak üzere tüm üye ülkelerin Türkiye'nin katılımına rıza göstermesi gerektiğini söyledi. Son dönemde başarısızlıkla sonuçlanan normalleşme görüşmelerine rağmen Şam, Fidan'ın zirvede bulunmasını kabul etmiş görünüyor. Katılım, 13 yıl sonra bir dışişleri bakanının zirveye ilk kez katılımı olacak. 

Fidan'ın zirveye katılımı kararı, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi'nin Türkiye'yi ziyaret etmesinin ardından geldi. 

MEE'ye bilgi veren kaynak, Fidan'ın katılımının kolaylaştırılmasında Kahire'nin kilit bir rol oynadığını aktardı. 

Yıllar sonra ilk kez zirve bildirisinde Türkiye eleştirilmemişti

Arap Birliği yıllar boyunca Türkiye'nin bölgedeki rolünü, özellikle de Suriye, Libya ve Somali'deki askeri operasyonlarını sık sık kınadı. Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konseyi toplantılarında 2018 yılından itibaren Türkiye'nin Arap ülkelerinin içişlerine karıştığı iddiasıyla bazı aleyhte kararlar alındı. Ancak Türkiye'nin birtakım girişimleri ve Mısır başta olmak üzere yürüttüğü normalleşme süreçleri bu konuda ilerleme sağladı.

Son olarak geçen mayıs ayında düzenlenen 33. Arap Ligi Zirvesi'nde "Türkiye'nin Arap Devletlerinin İçişlerine Müdahalesi Hakkında Arap Bakanlar Komitesi" kararı gündeme getirilmedi ve zirve bildirisinde Türkiye ile ilgili olumsuz bir hususa yer verilmedi. 

Bakan Fidan, Arap Ligi ile gelişen temas ve ilişkiler kapsamında 13-14 Ekim 2023'te Kahire'ye bir ziyaret gerçekleştirmiş ve Arap Ligi Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit'le görüşmüştü. Bakan Fidan ve Aboul Gheit, daha sonra Dışişleri Bakanı'nın 4-5 Ağustos'taki Kahire ziyareti sırasında bir kez daha bir araya gelmişti.