Gündem

13 yıldır konteyner kentte yaşıyorlar

16 Eylül 2024 09:09

2011 tarihlerinde 7,2 ve 5,6 büyüklüğünde iki depremle sarsılan Van'da depremlerinin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen 100’ü aşkın aile halen konteyner kentte yaşıyor.

Van'ın 13 yıllık konteyner kentinde yaşayan aileler, hayatta kalma mücadelesi veriyor. Duvar'dan Kadir Cesur'un haberine göre, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde 7,2 ve 5,6 büyüklüğünde iki yıkıcı deprem yaşayan Van’ın merkez ilçelerinden biri olan Tuşba’nın Seyrantepe mahallesindeki konteyner kent, 13 yıldır olduğu yerde duruyor ve onlarca aile halen burada yaşıyor. Ufak bir mahalleye dönen konteyner kentte doğup büyüyenler olduğu gibi; yüksek kira gibi ekonomik nedenlerle son birkaç yıl içinde gelip yerleşenler de var.

"Meğerse hiç ev hayatı yaşamamışım"

Özkaya ailesi de 13 yıldır 120 konteynerden oluşan bu alanda yaşıyor. Üç çocuğunun burada doğduğunu söyleyen anne Semra Özkaya ise yaşadığı ekonomik sıkıntıyı şu sözlerle ifade ediyor:

“Ben 13 yıldır burada yaşıyorum. Meğerse hiç ev hayatı yaşamamışım. Bazen babamın evine gidiyorum, saray gibi geliyor. Üç tane çocuğum var, üçü de burada doğdu. İkisi okula gidiyor. Okulun, çocuklardan bazı istekleri oluyor, alamıyoruz. Mesela üniforma istediler ama onu da alamıyoruz. Devlet çocuklara kitap veriyor ama okul bazen başka kitaplar da istiyor, testler istiyor. Onları da alamıyoruz. Çocuklarım her şeyden geri kalıyor. Dördüncü sınıfa giden çocuğum bile halen bir şey öğrenemedi. Daha fazla nasıl gönderebilirim okula?”

 

Annesi ve babası Can Atalay'ın "suçlarını" anlatıyor